Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kočner vyjde prvýkrát po mesiaci z väzenia: Výsluch na súde, čaká ho ťažký boj o slobodu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Marián Kočner, ktorý je obvinený z falšovania zmeniek a už mesiac je vo väzbe, sa chce dostať na slobodu. Ako sme vás informovali na konci júla požiadal prostredníctvom svojich advokátov o prepustenie. Už doobeda sa preto dostaví do Banskej Bystrice, kde ho vypočujú. Jeho cesta k alternatívnej väzbe však nebude jednoduchá.

O tom, či sa kontroverzný podnikateľ dostane na slobodu alebo bude aj naďalej vo väzbe, bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Kočnera čaká v stredu ráno výsluch u sudcu Romana Púchovského. Ide o toho istého Púchovského, ktorý už raz Kočnera do väzby nevzal. 

Marián Kočner a Pavol Rusko prichádzajú na Najvyšší súd.

Kočnerom s Ruskom prišli na Najvyšší súd

"Po oboznámení sa s obsahom spisového materiálu a výsluchu obvineného som dospel k záveru, že návrh prokurátora nie je dôvodný," píše sa v spise z pojednávania, ktorý majú Topky k dispozícii. Návrh na vzatie do väzby Kočnera, ale aj bývalého šéfa televízie Markíza Pavla Ruska, ktorý je obvinený spolu s Kočnerom, podal prokurátor Ján Šanta. Šanta sa proti rozhodnutiu Púchovského odovolal a prípad tak skončil na Najvyššom súde. 

Prokurátor Ján Šanta si počas prestávky na Najvyššom súde čítal dennú tlač.
Zobraziť galériu (3)
Prokurátor Ján Šanta si počas prestávky na Najvyššom súde čítal dennú tlač.  (Zdroj: Topky.sk)

Ten vzal Kočnera do väzby a Pavla Ruska nechal na slobode s elektronickým náramkom na nohe. Od rozhodnutia Najvyššieho súdu uplynul mesiac a Kočner tak mohol požiadať o prepustenie, čo aj prostredníctvom svojich advokátov urobil. 

Marián Kočner požiadal o prepustenie z väzby

"Väzobne stíhaný M. K. požiadal v druhej polovici júla o prepustenie z väzby. Vec je v štádiu rozhodovania súdom o predmetnej žiadosti," informovala Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry.

Musí splniť podmienky

Najvyšší súd sa písomnom rozhodnutí vyjadril aj k možnosti nahradiť podnikateľovu väzbu kauciou alebo monitorovacím náramkom. „Aktuálne súd nezistil žiadne výnimočné okolnosti tohto prípadu, ktoré takéto nahradenie väzby podmieňujú,“ rozhodol Najvyšší súd.Podľa neho na takéto okolnosti neupozornil ani samotný Kočner. 

Marián Kočner na Najvyššom súde novinárom zapózoval. Po vynesení rozsudku mu úsmev z tváre zmizol.
Zobraziť galériu (3)
Marián Kočner na Najvyššom súde novinárom zapózoval. Po vynesení rozsudku mu úsmev z tváre zmizol.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Najvyšší súd upozornil, že trestné stíhanie je v prípade oboch obvinených dôvodné tak, ako to tvrdil aj prvostupňový súd pri rozhodovaní o väzbe. Preventívna väzba pre obvineného Mariána Kočnera je podľa Najvyššieho súdu opodstatnená a boli splnené jej podmienky. Prokurátor Špeciálnej prokuratúry okrem iného dodatočne predložil dôvody, pre ktoré žiadal väzbu. Uviedol, že väzbu nežiadal pre nevydanie originálov zmeniek OČTK, ale pre znemožnenie skúmania týchto zmeniek zo strany OČTK.

Právny zástupca Markízy v trestnej veci Daniel Lipšic zdôrazňuje, že náhrada za väzbu (napr. vo forme kaucie) je možná pri obzvlášť závažných zločinoch len prípade, ak to odôvodňujú výnimočné okolnosti prípadu. „Takými môže byť napríklad spolupráca obvineného s orgánmi činnými v trestnom konaní, alebo významná zmena dôkaznej situácie. V prípade trestného stíhania Mariána K. však žiadne výnimočné okolnosti nenastali.”

Viac o téme: ZmenkyVäzbaPavol RuskoMarián KočnerPrepustenie z väzby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu