Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chaos v parížskom metre, cestujúcich z ôsmich súprav museli evakuovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

PARÍŽ - Evakuáciu cestujúcich z ôsmich súprav z tunela metra v Paríži si v utorok večer vyžiadal technický problém na linke č. 1 medzi stanicami Bastille a Saint-Paul. V stredu o tom informoval denník Le Parisien.

Francúzske médiá spresnili, že ide o plne automatizovanú linku metra, na ktorej súpravy neriadi vodič. Linka č. 1 vedie k mnohým turistami vyhľadávaným pamätihodnostiam - múzeu Louvre, Tuilerijským záhradám či triede Champs-Élysées.

Celkovo bolo kvôli technickej poruche odstavených zhruba 15 súprav metra, ale osem z nich zastalo v tuneli, čo skomplikovalo evakuáciu cestujúcich. Tá napokon trvala dve hodiny, čo vyvolalo kritiku ľudí na sociálnych sieťach.

Desiatky spomedzi nich sa potom na sociálnych sieťach sťažovali, že zamestnanci spoločnosti RATP evakuáciu nezvládli - doniesli síce rebríky na vystupovanie z vagónov, ale cestujúcim - obzvlášť tým s deťmi či tým, ktorých sa zmocnila panika - nepomáhali. V súprave metra i v samotnom tuneli podľa odhadov cestujúcich dosahovala teplota asi 60 stupňov Celzia. 

Záchranári potom na nástupištiach najbližších staníc metra ošetrili mnohých ľudí, medzi nimi aj piatich, ktorí mali zdravotné problémy v súvislosti s prehriatím organizmu. Poruchu na tejto linke metra sa podarilo odstrániť v stredu krátko pred 02.00 h SELČ. Od 05.00 h SELČ vlaky premávajú v obvyklom režime.

K tomuto incidentu v parížskom metre došlo v čase, keď sa po závažnej technickej poruche obnovuje normálna premávka na železničnej stanici Montparnasse. Tá spôsobila chaos v organizácii dopravy, a to v čase, keď boli prakticky všetky dopravné tepny plne vyťažené kvôli odchodu dovolenkárov do letovísk a masovému návratu tých, čo oddychovali v júli.

Viac o téme: MetroEvakuáciaParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu