Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Polícia zatkla exministra Pavla Ruska! Prvé reakcie, vinu popiera

Pavol Rusko Zobraziť galériu (3)
Pavol Rusko (Zdroj: Ján Zemiar,)

BRATISLAVA - Exministra a bývalého šéfa TV Markíza Pavla Ruska dnes zadržala polícia. Je podozrivý z objednania si vraždy jeho vtedajšej spoločníčky. Za objednávateľa ho označil mafiánsky boss Mikuláš Černák.

Exministra hospodárstva a bývalého šéfa TV Markíza Pavla Ruska dnes zadržala polícia. Podozrivý je z toho, že si v roku 1997 objednal vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej. Vraždu si mal objednať v podsvetí, za objednávateľa ho označil mafiánsky boss Mikuláš Černák. Informuje o tom denník Sme"Rusko povedal, že to bude dobre zaplatené a že jemu tam ide o veľa. Hlavne, že to musí byť urobené čisto," tvrdí Černák v trestnom oznámení o vražde Volzovej.

Pavol Rusko
Zobraziť galériu (3)
Pavol Rusko  (Zdroj: Ján Zemiar,)

Polícia potvrdila zadržanie Pavla Ruska. "Môžeme potvrdiť, že v súvislosti s vyšetrovaním prípravy vraždy, bolo dnes vyšetrovateľom NAKA vznesené obvinenie štyrom osobám. Príslušníkmi NAKA bola zadržaná osoba Pavol R.," povedal Martin Wäldl z Prezídia policajného zboru.

Zadržanie Pavla Ruska

Prvé reakcie Ruskovho obhajcu

Marek Para je obhajcom Pavla Ruska. Po stretnutí s klientom povedal, že boli vykonané základné procesné úkony, doručené uznesenie, s ktorého obsahom sa musí oboznámiť. Na zajtra sú naplánované výsluchy svedkov. "Klient vypovedal, pričom jednoznačne vysvetlil všetky okolnosti, poprel vinu a z môjho pohľadu odstránil dôvodnosť podozrenia," podľa obhajcu pôsobil Rusko pokojne a racionálne. Rusko spáchanie skutku abslútne vylučuje. "Zatiaľ bude umiestnený v cele policajného zaistenia." Paru kontaktovala Ruskova družka. Okrem Ruska zastupuje Para aj Roberta Lališa (Kýbel). 

Obhajca Pavla Ruska o jeho väzbe

Kočner Černákovi neverí

Spor Volzová vs. Rusko vyústil do boja o Markízu, v ktorej sa angažoval aj kontroverzný podnikateľ a člen z mafiánskych zoznamov Marián Kočner. Ten sa pridal na stranu Volzovej. Kauza dostala neskôr pomenovanie Gamatex. Práve preto si zrejme Rusko mal údajne objednať jej vraždu. Akcie firmy predala Volzová v roku 2001. V roku 2005 akcie Markízy predal aj Rusko a to americkej spoločnosti CME. Volzová sa zo Slovenska stiahla po tejto kauze.

U Ruskovcov bolo v pondelok poobede ticho. Pri vchode sme našli iba plnú schránku letákov. Nikto ani nereagoval na zvonenie.

MIMORIADNA SPRÁVA Polícia zatkla
Zobraziť galériu (3)

MIMORIADNA SPRÁVA Polícia zatkla
Zobraziť galériu (3)

„Ale prosím vás, to teraz, keď niečo povie človek, ktorý zavraždí neviem koľko ľudí, takému ideme teraz veriť? Ja tomu vôbec neverím,“ povedal pre Topky Marián Kočner. Komentovať prácu polície nechcel.

Vražda za 20 miliónov korún

Pavol Rusko a Sylvia Volzová mali podiely vo firme Markíza Slovakia rozdelené na polovicu. Táto firma prevádzkovala televíziu Markíza. Rusko mal Černákovi ponúknuť 20 miliónov slovenských korún za vraždu v jeho banskobystrickej kancelárii. S požiadavkou ho mal kontaktovať v októbri alebo novembri 1997. Volzovú mali uniesť, donútiť podpísať prevod podielov spoločnosti na neznámu osobu a zlikvidovať.

Zložil zálohu

V bratislavskom hoteli Holiday Inn mal Rusko zložiť zálohu 500 tisíc korún. Prítomní mali byť aj členovia mafiánskeho gangu sýkorovcov. Zálohu mal prebrať ďalší člen Černákovho gangu priamo od Ruska. Tento člen gangu to potvrdil.

Spolu so sýkorkami ju černákovci začali sledovať. Akciu prekazilo až zatknutie Mikuláša Černáka, píše Sme. Len pár dní pred zatknutím Mikuláša Černáka sa konala jeho oslava 31. narodenín. Na ňu mal pozvať redaktora Markízy Dušana Volka sám riaditeľ televízie Pavol Rusko. Vyhlásil to na súde v roku 1999. V Banskej Bystrici si pozreli najväčší bossovia slovenského podvestia ohňostroj na Černákovu počesťTelevízia tam mala exkluzívny prístup. Reportáž odvysielala hneď na druhý deň.

Volzová: Nebolo mi všetko jedno

Predminulý týždeň vypovedala na NAKA aj samotná Volzová, ktorá žije v Nemecku. Tá mala vtedy obavy o svoj život. Tvrdí, že v okolí jej domu sa pohybovali neznámi ľudia. 

V rozhovore pre Sme Volzová hovorí, že jej nebolo všetko jedno. "Bola som zhrozená, keď som si prečítala, že bol za mňa niekto ochotný zaplatiť 20 miliónov korún, aj som sa trochu cynicky zasmiala, že ma tak vysoko ohodnotili. Ale nebolo mi všetko jedno," tvrdí Volzová.Černák začal rozprávať

Polícia sa oficiálne nevyjadruje. Prípad rieši Národná kriminálna agentúra. Vyšetrovanie polícia začala na podnet bývalého šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Ten sedí vo väzení a odpykáva si doživotný trest. Černák už v roku 2015 vyhlásil, že bude vypovedať o detailoch vrážd, s ktorými mal niečo spoločné. Do dnešného dňa bolo vznesené obvinenie voči štyrom osobám, jednu polícia zadržala.

Rusko priznal kontakty s Černákom. Vraj sa ho pýtal na informáciu, že si Volzová  objednala jeho vraždu a chcel si ju overiť.

Viac o téme: VraždaPavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu