Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spoveď exministra vnútra Palka o praktikách Ruska: Išiel brutálne a priamočiaro, útočil cez Markízu

Zľava: Pavol Hrušovský, Pavol Rusko, Mikuláš Dzurinda, Béla Bugár Zobraziť galériu (9)
Zľava: Pavol Hrušovský, Pavol Rusko, Mikuláš Dzurinda, Béla Bugár (Zdroj: TASR, SITA)

BRATISLAVA - Po obvinení Pavla Ruska z údajnej objednávky vraždy vychádzajú na povrch spomienky najmocnejších politikov, ktorí s ním prišli do styku. Pre Topky prehovoril aj niekdajší minister vnútra Vladimír Palko. Šéf silového rezortu spomína, ako si Rusko u neho chcel vybaviť rôzne veci. Okrem iného prezradil, aký bol Rusko človek.

Brutálne a priamočiaro

Viacerí ministri druhej Dzurindovej vlády prehovorili pre Topky o Ruskových praktikách a jeho osobe. Jedným z nich bol aj Vladimír Palko (60). Ministrom vnútra bol v rokoch 2002 až 2006. Vtedy jeho KDH bolo v koalícii aj s so stranou Pavla Ruska Aliancia nového občana (ANO). Vtedajší minister vnútra Palko na Ruska spomína ako na človeka s brutálnym ťahom na bránu.

Vladimír Palko
Zobraziť galériu (9)
Vladimír Palko

Pre Topky niekdajší silný muž Dzurindovej vlády, minister vnútra Palko tvrdí, že Rusko si išiel brutálne priamočiaro za svojím cieľom. "Nesplnenie svojej požiadavky považoval za akt nepriateľstva. Do styku s ním som prichádzal v dvoch obdobiach," začína rozprávanie Palko.

Spoveď exministra vnútra Palka
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR, SITA)

Riaditeľ Markízy zasahuje do politiky

Prvé bolo v rokoch 1997/1998, keď slovenská opozícia bojovala proti Mečiarovi, ktorý zmenil verejnoprávnu štátnu Slovenskú televíziu na svoj dezinformačný kanál, ktorého jediným protipólom bola televízia Markíza. "Jej riaditeľom bol Rusko. Rusko si bol toho vedomý a pokúšal sa priamo zasahovať do diania vo vnútri opozície," tvrdí Palko. Rusko podľa neho poškodzoval konzervatívne krídlo KDH a nakláňal mocenské pomery v prospech Mikuláša Dzurindu a Ivana Šimka.

Spoveď exministra vnútra Palka
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR, SITA)

Chcel riadiť opozíciu

Rusko chcel opozíciu riadiť pomocou mediálnych expertov. "V jednej chvíli navrhol opozičným stranám, aby sa vzdali svojej suverenity v tom zmysle, že skupina mediálnych expertov, na ktorú by mal pochopiteľne vplyv, by rozhodovala o všetkých mediálnych výstupoch opozície, teda ktorý politik by čo, kedy, ako, pre ktoré médium povedal. Odmietli sme to," tvrdí pre Topky Palko.

Spoveď exministra vnútra Palka
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR, SITA)

Dosadenie svojich ľudí

Druhé obdobie, na ktoré si Palko spomína, bolo v rokoch 2002 až 2006, kedy bola jeho strana v druhej Dzurindovej vláde. Rusko vtedy požiadal Palka, aby mohol dosadiť "svojich ľudí" do finančnej polície. "Žiadal ma ako ministra vnútra o presadenie svojich ľudí vo finančnej polícii, čo som odmietol. Potom ma obvinil z nezákonného odpočúvania jeho osoby, čo bol nezmysel."

Spoveď exministra vnútra Palka
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR, SITA)

Útoky viedol cez Markízu

A tak začal útočiť na Palkovo ministerstvo pomocou televízie Markíza. "Po útokoch Markízy na ministerstvo vnútra som v Markíze povedal, že destabilizáciou polície napomáhajú mafii. Nato na mňa štyridsať redaktorov Markízy podalo trestné oznámenie," tvrdí vtedajší minister vnútra. "Napokon sme však Ruska politicky porazili a jeho politická dráha sa v roku 2006 skončila."

Spoveď exministra vnútra Palka
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR, SITA)

Aj po týchto skúsenostiach Palka s Ruskom ho ale obvinenie z objednávky vraždy prekvapilo. "Trochu ma to prekvapilo. Niektoré veci sú predsa len priveľa. Som zvedavý na kvalitu svedectiev proti nemu a myslím si, že vyšetrovanie bude obtiažne. Nechcem sa vyjadrovať k jeho vine či nevine, ale v každom prípade sa ukazuje, že s Černákovou skupinou mal kontakty podľa všetkého nie jednorazové," myslí si Palko.

S Mečiarom v parlamente
Zobraziť galériu (9)
S Mečiarom v parlamente  (Zdroj: TASR, SITA)

Prezentácia Černáka v televízii dáva dnes zmysel

Po nových informáciách z posledných dní je jasnejšie, prečo mala Markíza exkluzívny prístup k vtedajšiemu najväčšiemu bossovi slovenského podsvetia Mikulášovi Černákovi. "Dnes môžeme niektoré veci z minulosti vidieť v určitej súvislosti. Napríklad šot zo spravodajstva Markízy z oslavy tridsiatych narodenín Černáka v období 1996/97. Ďalej pozvanie Černáka do vysielania Markízy na rozhovor v roku 2002 potom, čo okresný súd nezákonne prepustil Černáka na slobodu z výkonu trestu. Zrejme to súvisí s terajším dianím," prezradil Topkám Palko.

Spoveď exministra vnútra Palka
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR, SITA)

Viac o téme: Pavol RuskoVladimír Palko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu