Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ŠOKUJÚCE Bývalí ministri Dzurindovej vlády o Ruskovi: Hajzel, vyrástol v časoch mafie

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Obvinenie, že si niekdajší minister Pavol Rusko, objednával vraždu, šokovalo slovenských politikov. Tí, ktorí ho poznali, na neho nespomínajú v dobrom. A to je ešte veľmi jemne povedané. Topky sa pýtali ministrov Ivana Mikloša, Ľudovíta Kaníka, Martina Fronca, Zsolta Simona či ďalších blízkych spolupracovníkov, ako si ho pamätajú.

V rokoch 2003 až 2004 bol Pavol Rusko (54) minister hospodárstva a podpredseda vlády. V roku 2004 ho odvolal z vlády vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda kvôli kauze Zmenky. Potom do roku 2006 pôsobil ako poslanec parlamentu za jeho stranu ANO. Jeho strana sa v ďalších voľbách do parlamentu už nedostala a z politiky odišiel. 

Pavol Rusko
Zobraziť galériu (7)
Pavol Rusko  (Zdroj: TASR)

Ako na neho spomínajú vtedajší politici v ministerských kreslách a bývalí spolupracovníci?

Svojský hajzel

"Bol to hajzel. Aj vďaka nemu sa tu po Batislave roky potulovali rusky hovoriaci vagabundi bez dokladov a so samopalmi," povedal o ňom jeho jeden z najbližších spolupracovníkov, ktorý si neželal byť menovaný s tým, že jeho aktivity neboli vždy v súlade s morálkou.

Obvineniu z vraždy sa veľmi prekvapil niekdajší minister poľnohospodárstva Zsolt Simon za SMK a dnes nezaradený poslanec parlamentu. "Obvinenie ma prekvapilo. Samozrejme, keď sa nad tým hlbšie zamyslím, tak si spomínam na neho ako na ministerského kolegu, ktorý si sám prestrelil nohu. Bol svojský," zakončil veľmi diplomaticky niekdajší minister poľnohospodárstva Zsolt Simon.

Zsolt Simon
Zobraziť galériu (7)
Zsolt Simon  (Zdroj: SITA)

Mikloš s Kaníkom v šoku

Vtedajší minister financií Ivan Mikloš má na neho negatívne spomienky. "Už v minulosti som sa vyjadril v tom zmysle, že naše vzťahy neboli najlepšie a to najmä preto, že Pavol Rusko nie vždy dodržiaval svoje slovo a uzavreté dohody," zareagoval pre Topky Ivan Mikloš, ktorý pôsobil ako Dzurindova dvojka v dnes už zaniknutom SDKÚ. Obvinenie Ruska, že si objednával vraždu, Mikloša šokovali. "Najnovšie obvinenie ma prekvapilo a bol som dosť šokovaný. Uvidíme, ako sa to skončí, zatiaľ by sme mali rešpektovať prezumpciu neviny," dodal nám Mikloš.

Ivan Mikloš
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Šokovaný zostal aj niekdajší minister práce a sociálnych vecí Ľudovít Kaník. "Prekvapujúce, šokujúce. Ja som poznal aj Sylviu Volzovú, o to viac je to pre mňa šok. A to je tak všetko, čo môžem povedať. Paľo Rusko sa pohyboval jednak v biznise, potom podľa mňa nešťastne zabrúsil do politiky. To sa mu stalo osudným. Svoje impérium vybudoval v časoch, ktoré boli divoké, kde organizovaný zločin si dovoľoval veľa," zakončil pre Topky Kaník, ktorý s Ruskom nemal osobné spory.

Ľudovít Kaník
Zobraziť galériu (7)
Ľudovít Kaník  (Zdroj: SITA)

Malchárek Ruska komentovať odmietol

O názor sme požiadali aj Jirka Malchárka, ktorý bol podpredsedom Ruskovej strany Aliancia nového občana (ANO) a nastúpil po ňom ako minister hospodárstva. Vyjadriť sa však nechcel.

Jirko Malchárek
Zobraziť galériu (7)
Jirko Malchárek  (Zdroj: SITA)

Na vláde pýtal čudné dotácie

"Keď človek robí darebnosti, tie ho vždy dostihnú," začal spomínanie na Ruska bývalý minister školstva za KDH Martin Fronc. "Nemal som s pánom Ruskom dobré vzťahy. On bol v parlamente a potom vo vláde. Tam prichádzal s takými nápadmi.... Vtedy bol asi jediný, ktorý sa postavil za investíciu Kechnec (Dotácie pre investíciu - pozn. red.), kde pripadala dotácia na jedno pracovné miesto až milión korún. Pritom vtedajší minister práce Kaník dával približne 10 tisíc vtedajších korún dotáciu na jedno miesto. A potom prišiel s ďalšou vecou s Hankookom, kde sa proti tomu postavili už všetci ministri. A takých príkladov bolo viac. Prišiel s návrhom vymeniť pozemky v Tepličke pri Žiline za hocijaké iné. Tie mali cenu 60 korún a on by ich bol menil na mieste, kde stáli 1000 korún za meter štvorcový. Vtedy sme sa zarazili viacerí na vláde," opisuje príhody s Ruskom Martin Fronc. "Ja som s ním nemal dobré skúsenosti," dodáva.

Martin Fronc si dobre pamätá Ruska zo stretnutí vlády
Zobraziť galériu (7)
Martin Fronc si dobre pamätá Ruska zo stretnutí vlády  (Zdroj: SITA)

Obvinenie Ruska zhrozilo aj Fronca. Práve z toho pohľadu, že išlo o vysokopostaveného politika na ministerstve hospodárstva a člena vlády. "Ak sa to dokáže a bude to pravda, pokladám to veľmi zlé pre obraz Slovenska vo svete," dodal Fronc.

Viac o téme: Pavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu