Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kauza Osrblie pokračuje na Najvyššom súde SR: Obžalovaní sa s trestami nezmierili

Obvinený Martin N.
Obvinený Martin N.

BRATISLAVA – Kauzou údajnej nepriamej korupcie pri dostavbe biatlonového areálu Osrblie sa bude zaoberať Najvyšší súd SR. Na 18. júna je v tejto veci vytýčené pojednávanie. Minulý rok v auguste Špecializovaný trestný súd vymeral bývalému poradcovi expremiérky Ivety Radičovej Martinovi N. a bývalému veľvyslancovi v Keni Igorovi L. po jednom roku odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú lehotu dvoch rokov.

Obaja dostali aj peňažný trest 10 tisíc eur. Sudca uznal oboch vinných podľa obžaloby, že si za vybavenie 300-tisícovej dotácie od úradu vlády na dostavbu areálu žiadali „desiatok“ z dotácie. Podľa žalobcu sľuboval Martin N. za úplatok aj vybavenie ďalšej dotácie 1,3 milióna eur od ministerstva školstva. Obžalovaní sa priamo v súdnej sieni odvolali.

Sudca prípad pôvodne rozhodol trestným rozkazom ešte 10. októbra 2013 a vtedy uznal štvoricu obvinených mužov vinnými. Martinovi N. a jeho spoluobvinenému Igorovi L. sudca trestným rozkazom vymeral rovnaké podmienečné tresty, konkrétne jeden rok s podmienečným odkladom na dva roky a peňažný trest – každému 10-tisíc eur. Stavebník Peter Kňazík dostal deväť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok a sprostredkovateľ Pavol Prečuch polročný trest s podmienečným odkladom na jeden rok. Pre dvojicu Kňazík a Prečuch je verdikt právoplatný, lebo sa proti nemu neodvolali. Martin N. a Igor L. podali odpor a v ich prípade tak urobil aj prokurátor, takže bolo nutné, aby sa uskutočnilo riadne hlavné pojednávanie. 

Martin N. trvá na tom, že žalovaný skutok nespáchal. „Uvidíme, aký právny názor bude mať najvyšší súd,“ uviedol minulý rok v auguste. V záverečnej reči odmietol, že by si od stavebníka Petra Kňazíka čo i len sprostredkovane žiadal odmenu či úplatok. "Vždy som konal a konám čestne podľa najlepšieho vedomia a svedomia,“ povedal na súde Martin N. Rovnako vyhlásil, že v prípade dotácie na dostavbu areálu neovplyvňoval nič v prospech biatlonového zväzu. Vyšetrovateľ podľa neho účelovo vyselektoval len dôkazy, konkrétne nahrávky odpočutých telefonátov a použil len nahrávku v jeho neprospech. Niektoré hlasové záznamy podľa neho chýbajú. 

Igor L. zotrval na svojich postojoch, ktoré má od začiatku kauzy. Policajná akcia z 29. júla 2011, keď ho zadržali pri preberaní 30-tisíc eur, a to v kancelárskych priestoroch Martina N. , bola pre Igora L. šokom. "Je to pre mňa celé šokom, pretože som si neni vedomý, že by som niekoho ovplyvňoval. Naša činnosť bola obchodná," povedal Igor L. na súde. V záverečnej reči hovoril o tom, ako vysvetľoval stavebníkovi možnosti získania prostriedkov na dostavbu areálu, aké žiadosti napísať a podobne. Podľa jeho slov tieto veci stavebník nepoznal. Stále tvrdí, že išlo o poradenskú činnosť, ako je to bežné. 

V súvislosti s touto kauzou Iveta Radičová na Okresnom súde v Pezinku žalovala Roberta Fica za jeho výroky na jej adresu. Ten uviedol: "So všetkými právnymi následkami chcem povedať tri závery. Premiérka je neschopná, je klamárka a je podozrivá z korupcie. V kancelárii predsedníčky vlády je systém vyberania desiatkov. Neverím, že by o tom premiérka nevedela." Spor sa nakoniec skončil tento rok vo februári, keď na Ficov návrh sa politici zmierili.

Premiér v pojednávacej miestnosti zdôraznil, že za 23 rokov v politike nikoho nežaloval a celé toto konanie pred súdom nazval absurdným. „Podajme si ruky, zaželajme si všetko dobré a poďme domov,“ navrhol expremiérke. Radičová na to Ficovi povedala, že „aj pre vás je vaša česť to najcennejšie čo máte a všetky moje kroky boli len kroky na obhajobu mojej cti“. Po krátkej prestávke a osobnom rozhovore s Ficom Radičová na zmier pristúpila. Obaja si pred sudkyňou v pojednávacej miestnosti podali ruky a odpustili si.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu