Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ficov odkaz z Ruska: Nepotrebujeme rinčanie zbraňami ani predháňať sa v sankciách

Robert Fico na návšteve Moskvy. Zobraziť galériu (2)
Robert Fico na návšteve Moskvy. (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Nie zbrane či sankcie, ale dialóg môže vyriešiť ukrajinskú krízu. Uviedol to dnes premiér Robert Fico na stretnutí s predsedom ruskej Štátnej dumy Sergejom Naryškinom v rámci jeho dvojdňovej pracovnej návštevy v Moskve. Slovensko a Rusko podľa slov Fica nemajú žiadne otvorené otázky.

Ako povedal, krajiny spolunažívajú vo veľmi komplikovanej medzinárodnopolitickej situácii. "Nepotrebujeme žiadne rinčanie zbraňami, nepotrebujeme sa predháňať v sankciách, ale potrebujeme normálny dialóg, ako tento problém vyriešiť. V tomto dialógu je úloha parlamentov nezastupiteľná. Chcem potvrdiť pripravenosť slovenskej strany pokračovať v košickom dialógu," vyhlásil Fico.

Naryškin premiérovi Ficovi poďakoval za účasť na oslavách 70. výročia konca 2. svetovej vojny, ktoré sa konali 9. mája v Moskve. "Vysoko hodnotím slovenskú starostlivosť o hroby a pamätníky sovietskych vojakov, ktorí oslobodzovali Európu a Slovensko od fašizmu," zdôraznil. Fico sa vyjadril, že vzťahy Slovenska a Ruska nie sú zaťažené žiadnymi komplikovanými otázkami a krajiny spája veľa historických momentov. Ruského partnera informoval, že vláda plánuje na bratislavskom Slavíne vybudovať špeciálne múzeum venované 2. svetovej vojne.

"Zdá sa, že nikdy nie je dosť informácií o týchto udalostiach. My to cítime najmä u mladšej a strednej generácie, že výpadok informácií o 2. svetovej vojne je pomerne významný," zdôvodnil premiér. Naryškin označil Fica za politika, ktorý veľmi dobre bráni národný záujem Slovenska, a ocenil spoluprácu medzi parlamentmi oboch krajín. "Považujem toto naše dnešné stretnutie za pokračovanie politického dialógu medzi našimi krajinami, ktorý je nasmerovaný na spoluprácu medzi Ruskom a Slovenskom založenú na historických a kultúrnych tradíciách," dodal.

Fico sa dnes stretol aj s ruským ministrom obchodu a priemyslu Denisom Manturovom, čaká ho ešte rokovanie s predsedom vlády Dmitrijom Medvedevom a prezidentom Vladimirom Putinom. Naplánované je tiež krátke stretnutie premiéra s prezidentom Medzinárodnej investičnej banky a účasť na okrúhlom stole slovenských a ruských podnikateľov.

Premiéra v Moskve sprevádzajú podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister životného prostredia Peter Žiga a minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler. Do vlasti sa vrátia dnes vo večerných hodinách.

Ficov odkaz z Ruska:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu