Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozba povodní stále nezmizla, v ôsmich obciach platí tretí stupeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

STARÁ ĽUBOVŇA – V ôsmich obciach nachádzajúcich sa v okrese Stará Ľubovňa, ktoré počas víkendu zasiahla silná prietrž, naďalej platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Vyhlásili ho ešte v sobotu 30. mája.

„Naši ľudia mapujú aktuálnu situáciu v daných oblastiach. Momentálne vykonávajú záchranné zabezpečovacie práce,“ informoval prednosta Okresného úradu (OÚ) v Starej Ľubovni Peter Sokol. Rozsah škôd zatiaľ podľa jeho slov určiť nevedia. Záchranným prácam nateraz praje stabilizované počasie.

„Začalo sa to v obciach Ľubotín, Hromoš, potom prietrž zasiahla ďalšie obce v blízkosti, ako je Plaveč, Plavnica, Čirč, Ruská Voľa nad Popradom, Šarišské Jastrabie a Ďurková,“ opísal sobotné vyčíňanie počasia prednosta. Najväčšia škoda vznikla v obci Čirč, v ktorej sa budovalo protipovodňové opatrenie na miestnom potoku. Bolo už hotové na takmer 75 percent, voda ho však poškodila, dodal Sokol. Podľa jeho slov prietrž strhla časť tohto regulačného systému. 

Veľké škody hlásia aj obce Hromoš a Ľubotín, v ktorých sa zosunula pôda pri rodinných domoch. Svoje urobili najmä miestne potoky, ktoré podmyli cesty a zaplavili komunikácie. Na cestu 1/68 od obce Plavnica v smere na Prešov sa zosypala rozmočená pôda. Obec Ruská Voľa nad Popradom bude musieť podľa Sokola po víkendovej prietrži zrekonštruovať aj miestny most, ktorý podmyla rozbúrená voda. „V ďalších obciach nám hlásili nánosy, aj v studniach. Obyvatelia obce Hromoš majú nateraz zabezpečený náhradný zdroj pitnej vody. Obmedzené sú aj niektoré telesá v rámci plynového trasovania, kanalizácie, to sa týka viacerých obcí,“ priblížil aktuálnu situáciu v zaplavených obciach Sokol. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu