Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Exporadcovi Radičovej odvolanie nepomohlo: V kauze Osrblie sprísnil tresty

Obvinený Martin Novotný
Obvinený Martin Novotný

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR na dnešnom verejnom zasadnutí v kauze Osrblie sprísnil tresty bývalému externému poradcovi premiérky Ivety Radičovej Martinovi Novotnému a bývalému veľvyslancovi v Keni Igorovi Líškovi. Novotnému senát uložil trest jeden a pol roka nepodmienečne a Líškovi trest 15 mesiacov nepodmienečne. Obaja majú tiež zaplatiť peňažný trest vo výške 15-tisíc eur. Proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR neexistuje riadny opravný prostriedok.

Pred súdom Novotný tvrdil, že zorganizovanie stretnutia premiérky a zástupcov Slovenského zväzu biatlonu za účelom rokovaní o dotácii na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí nie je protizákonné. "Skutku som sa nedopustil, argumenty proti mne boli skreslené a vytrhnuté z kontextu. Argumenty obhajoby boli zámerne prehliadané," vyhlásil. Líška sa na pojednávaní nezúčastnil. Obhajcovia oboch obžalovaných v odvolaní proti rozsudku súdu nižšej inštancie argumentovali tým, že dôkazy proti nim, hlave záznamy komunikácie cez e-maily a Skype, boli získané políciou protizákonne.

Tiež tvrdili, že suma 30-tisíc eur, ktorú obžalovaní žiadali za sprostredkovanie 300-tisícovej dotácie, bola odmenou, nie úplatkom. S tým sa však nestotožnil senát Najvyššieho súdu SR. Predseda senátu označil prípad za príklad veľmi nechutnej korupcie. "Za toto nie je možný iný trest ako trest nepodmienečný," odôvodnil sprísnenie trestov. "Obžalovaní neoľutovali nič z toho, len to, že sa im na to prišlo". Senát podľa jeho predsedu prihliadol pri sprísnení trestu za trestný čin nepriamej korupcie formou spolupáchateľstva aj na výška úplatku. "Niektorí policajti boli odsúdení aj za oveľa nižšie úplatky," uviedol. Rozsudok má preto podľa neho všetkým ukázať, že ide o závažnú vec. 

Podľa pôvodného rozsudku Špecializovaného trestného súdu boli obaja odsúdení na jeden rok odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú lehotu dvoch rokov. Obaja dostali aj peňažný trest 10-tisíc eur. Sudca vtedy uznal oboch vinných podľa obžaloby, že si za vybavenie 300-tisícovej dotácie od úradu vlády na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí žiadali „desiatok“ z dotácie. Podľa žalobcu sľuboval Martin Novotný za úplatok aj vybavenie ďalšej dotácie 1,3 milióna eur od ministerstva školstva. Obžalovaní aj prokurátor sa proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu odvolali, preto vec posudzoval Najvyšší súd SR. 

V prípade boli už skôr trestným rozkazom odsúdení ďalší dvaja aktéri. Stavebník Peter Kňazík dostal deväť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok a sprostredkovateľ Pavol Prečuch polročný trest s podmienečným odkladom na jeden rok.

Viac o téme: Kauza Osrblie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu