Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

U Tomáša (35) našli takmer dve kilá marihuany: Dostal šesť a pol roka nepodmienečne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Trest šesť a pol roka odňatia slobody nepodmienečne za dovoz marihuany uložil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 35-ročného Tomáša Trubena z Breznice v okrese Žiar nad Hronom. V januári 2014 sa u neho našlo takmer 1,8 kilogramu sušeného materiálu rastliny rodu Canabis, ktorá patrí do prvej skupiny omamných a psychotropných látok a je známa ako marihuana.

Trubena zadržali v Banskej Bystrici v požičanom aute, v ktorom sa našla droga v dvoch hermeticky uzavretých balíčkoch. Tvrdil, že bol v Prahe po rybárske potreby pre kamaráta, od ktorého dostal za to tritisíc eur. Keď ho zadržali, balíky s drogou vydal, ale tvrdil, že nevie, čo viezol. V Prahe mu balíky údajne naložil istý Marek. Ten však vyhlásil, že Trubena nepozná, nestretol sa s ním a žiadne balíky v inkriminovaný deň nenakladal. Poznal iba Trubenovho kamaráta Rada, s ktorým chodil na vysokú školu. 

Polícia mala informáciu, že Truben šiel do Čiech po marihuanu a jeho pohyb monitorovala. Po zadržaní ho obvinili za obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok vo väčšom rozsahu. Zo zaisteného množstva drogy bolo možné vyrobiť viac ako 3 500 jednorazových dávok, ktoré na nelegálnom drogovom trhu mali cenu najmenej 6 100 eur. Truben namietal, že policajti ho zadržali predčasne a mali ho nechať doručiť zásielku človeku, ktorý si ho na to najal. Kamarát, o ktorom Truben tvrdil, že ho do Prahy po rybárske potreby poslal, však toto odmietol. S priateľkou si potrebný materiál objednávajú cez internet a dopravuje im ho kuriérska služba. 

Okresný súd v Banskej Bystrici Trubena odsúdil na päť rokov odňatia slobody nepodmienečne. Pretože znalec zistil u neho istú závislosť na marihuane, súd mu uložil povinnosť absolvovať protitoxikomanické liečenie. Prokurátor sa odvolal a žiadal prísnejší trest. Obhajoba naopak, žiadala oslobodenie, pretože súd dôkazy vyhodnotil iba v neprospech Trubena. Odvolací senát vyhovel prokurátorovi a Trubenovi sprísnil trest z päť na šesť a pol roka odňatia slobody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu