Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obete šikany na policajnej stanici konečne vypovedali: Takto ich ponížili!

Chlapcom vraj policajti nadávali a ubližovali
Chlapcom vraj policajti nadávali a ubližovali

KOŠICE – Výpoveďami poškodených dnes pokračovalo na Okresnom súde Košice II hlavné pojednávanie v kauze šikanovania rómskych chlapcov na policajnej stanici z marca 2009. Podľa obvinení a videozáznamu, ktorý unikol do médií, vtedajší policajti okrem iného chlapcov ponižovali, nútili ich vyzliecť sa a navzájom sa fackovať. Zo zneužívania právomocí verejného činiteľa obžalovala Generálna prokuratúra SR desať Košičanov.

Jeden z poškodených, dnes už 20-ročný mladík, pred súdom vypovedal, že policajti na nich na policajnej stanici Košice - Juh huckali služobných psov. "Nadávali nám do degešov a smradľavých Cigáňov, pľuli na nás... Potom policajt zobral pištoľ a povedal: Teba zabijem, teba obesím," povedal Ondrej. Spomínal, že keď ich policajti donútili k vzájomnému fackovaniu, natáčali si ich na mobilné telefóny. 

Aj ďalší poškodený vypovedal o tom, ako sa kamaráti museli navzájom fackovať. "Keď som dal niekomu slabšiu facku, tak hovorili, aby som dal silnejšiu, potom povedali druhému, aby mi to vrátil," uviedol 20-ročný Tibor. Iný chlapec ho na príkaz policajta musel udrieť po hlave lopatou. Vrátiť úder naspäť odmietol: "Povedal som, že by som ho tým mohol zabiť. Radšej som mu dal facku." Dva psy, ktorými ich policajti zastrašovali, mali podľa neho najprv náhubky, tie im však neskôr dali dole. Od psa mal na nohe škrabanec, ďalšiemu chlapcovi podľa neho pes rozhryzol nohavice na nohe.

Na niektoré veci si poškodení s odstupom času nepamätali. Obhajcovia obžalovaných poukázali na niektoré nejasnosti či rozpory v dnešných výpovediach a výsluchom z prípravného konania.

Obžalovaní vinu odmietajú. Z nich sa dnes na súd dostavil len jeden, aj ten sa však, tak ako ďalší, ospravedlnil a súhlasil s konaním pojednávania bez svojej prítomnosti. 

Súd sa začal ešte v novembri 2010, pre dlhodobú práceneschopnosť členky senátu sa však vec vrátila na začiatok a vlani v septembri začal obnovený proces. Videonahrávku, ktorá zachytávala ponižovanie chlapcov, súd ako dôkaz nepripustil, pretože bol podľa neho získaný nezákonným spôsobom.

Podľa obžaloby predviedli policajti 21. marca 2009 na Obvodné oddelenie Policajného zboru Košice - Juh šesť mladých Rómov vo veku od desať do 16 rokov, ktorí boli podozriví z prepadu dôchodkyne. Policajti ich mali zhodiť na zem pred psov bez náhubkov, ktorí údajne troch chlapcov pohrýzli. Potom mladí Rómovia dostali niekoľko rán, policajti ich mali nútiť, aby sa vzájomne udierali a potom bozkali. Príslušníci si to nakrúcali na videozáznam a vysmievali sa im z rómskeho pôvodu. Šikanovanie podľa obžaloby pokračovalo v suteréne budovy, kam mladíkov policajti poslali a prikázali, aby sa do desiatich sekúnd vyzliekli. Jedného z chlapcov mal policajt zavesiť na zábradlie, pričom ho údajne bil a nútil, aby povedal meno svojej matky. Ďalšiemu podľa obžaloby policajt priložil k hlave pištoľ a spýtal sa ho, či chce, aby ho zastrelil. Ten istý obvinený mal Rómovi prikázať, aby mu oblízal topánku, a potom, aby lopatou udrel ďalšieho z mladíkov. Obžaloba sa u štyroch policajtov týkala aj vydierania. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu