Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obžalovaných v kauze policajnej šikany rómskych chlapcov súd oslobodil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Oslobodzujúci rozsudok v stredu opätovne vyniesol Okresný súd Košice II v kauze šikanovania rómskych chlapcov, ku ktorému malo dôjsť v marci 2009 na policajnej stanici v Košiciach. Deväť mužov a jednu ženu, ktorí mali ako členovia Policajného zboru (PZ) vtedy službu, Generálna prokuratúra SR obžalovala zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, štyroch z nich aj z vydierania. Rozsudok nie je právoplatný.

"Nebolo preukázané, že sa stal skutok, pre ktorý sú obžalovaní stíhaní," uviedla predsedníčka senátu vo verdikte. Prvostupňový súd tak zopakoval oslobodzujúci rozsudok z februára 2015 a mája 2017, ktorý Krajský súd v Košiciach po odvolaní prokurátora zrušil. Prokurátor aj tentoraz oznámil, že podáva odvolanie.

Šesť rómskych chlapcov zo sídliska Luník IX vo veku desať až 16 rokov predviedli policajti 21. marca 2009 na Obvodné oddelenie Policajného zboru (PZ) Košice - Juh pre podozrenie z lúpežného prepadnutia dôchodkyne. Podľa medializovaného videozáznamu, ktorý si policajti mali robiť mobilnými telefónmi, muži zákona chlapcov ponižovali, vysmievali sa im, nútili ich dávať si navzájom facky či vyzliecť sa donaha. Policajti mali deti podľa obžaloby aj biť, vulgárne im nadávať či huckať na ne služobné psy.

Viac o téme: RozsudokKauzaŠikanaRómovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu