Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

So „sýkorkami“ sa roztrhlo vrece: Obvinený z vraždy Čongrádyho predstúpil pred súd kvôli vydieračkám a podvodom

Obžalovaný Róland Zdichavský Zobraziť galériu (3)
Obžalovaný Róland Zdichavský (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

PEZINOK - V poslednom čase sa policajtom darí objasňovať prípady mafiánskych klanov. Po tom, čo sú vo väzbe piťovci a proces s nimi stále prebieha, objasnili vraždy Diničovcov z 90tych rokov a na základe obvinení sa podarilo posadiť do väzby aj niektorých sýkorovcov. O tom, že mafiánsky gang „sýkoriek“ mal údajne pod palcom celú Bratislavu, bol mnohopočetný a všakovako poprepletaný, svedčia skutky aj ďalšieho z členov Rólanda Zdichavského alias Rola. Podľa obžaloby figuruje v strednej úrovni hierarchie zločineckej skupiny sýkorovcov. Údajne má na svedomí vydieračky a podvody.

Ďalší z členov, ktorý figuruje na mafiánskych zoznamoch pod hlavičkou sýkorovcov, je Róland Zdichavský. Čelí obvineniu v prípade vraždy ďalšieho bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho alias Čongiho, ktorý nastúpil po Miroslavovi Sýkorovi. Pred súd sa postavil kvôli iným kauzám, a to vydieračkám a podvodom.

Róland Zdichavský a Jaroslav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Vo februári 2011 v Bratislave vyhľadal podľa obžaloby Róland Zdichavský Evu Pittnerovú a vyhrážal sa jej. Svedok na včerajšom súde citoval slová, ktoré mu povedala matka Jaroslava Pittnera, zrejme niekdajšieho kamaráta – komplica obžalovaného: „Ak tvoj syn (Jaroslav Pittner) začne vyprávať, tak potom uvidíš!“  Jaroslav Pittner figuruje tiež na mafiánskych zoznamoch pod hlavičkou sýkorovcov, v tom čase bol vo väzbe a nemal ako komunikovať s okolitým svetom, len prostredníctvom návštev. Po tom, ako sa toto vo väzbe dozvedel, podľa slov jeho advokáta: „Bol z toho psychicky zronený.“  Na súde sú teraz na programe dokazovačky, či obžalovaný obzvlášť závažný zločin vydierania spáchal alebo nie.

Jaroslav Pittner
Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Pittner  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Toto údajné vydieranie zrejme vyplynulo z ďalšieho skutku, z ktorého je Róland Zdichavský obžalovaný, a to z obzvlášť závažného zločinu podvodu. Ešte koncom roka 2009 mal podľa žalobcu s Jaroslavom Pittnerom v reštaurácii Chillout na Bajkalskej ulici v Bratislave, na základe súhlasu Róberta Lališa, zrealizovať podvod s vozidlom. Od poškodeného mali vylákať peniaze – 7000 eur, no auto však nemali odovzdať pre nesplnenie nejakej podmienky. Takto získané peniaze by si medzi sebou rozdelili.

Súdny proces s obžalovaným Rólandom Zdichavským je na začiatku. Preto ešte chvíľu potrvá, kým bude známy výsledok. Ďalšia údajná „sýkorka“ pôsobila podľa obžaloby v údajnom mafiánskom gangu sýkorovci od roku 2008. Zločinecká skupina sa realizovala najmä na území Bratislavy. Členovia sa obohacovali peniazmi pochádzajúcimi z trestnej činnosti. Skupina fungovala na hierarchickom usporiadaní, kde vyššie postavení diktovali nižšie postaveným členom, čo majú robiť, povoľovali im páchať trestnú činnosť. Peniaze takto získané museli nižšie postavení odovzdávať svojim nadriadeným. Obžalovaný Róland Zdichavský pôsobil v strednej úrovni gangu. Podľa žalobcu mal pod sebou Jaroslava Pittnera, Dávida Takáča a Petra Bottlíka a nad sebou mal Juraja Billika a Róberta Lališa.

Skutky, ktoré mu obžaloba pripisuje sú okrem založenia, zosnovania a podporovanie zločineckej skupiny aj obzvlášť závažný zločin vydierania a obzvlášť závažný zločin podvodu.   

Včerajší súd bol po vypočutí svedkov prerušený: „Hlavné pojednávanie s obžalovaným bude pokračovať 5. novembra, keď bude na programe ďalšie dokazovanie,“ uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu