Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odsúdené sýkorky sa rozhovorili o konfliktoch v podsvetí: Piťovcom sme preberali dílerov drog!

Róland Zdichavský Zobraziť galériu (3)
Róland Zdichavský (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

PEZINOK – Muži z údajných mafiánskych zoznamov sú na súdoch na pretrase. V kauze Rólanda Zdichavského, ktorému obžaloba pripisuje založenia zločineckej skupiny, vydieračky a podvod, prehovorili na trinásť rokov odsúdení svedkovia Milan Bilčík a Milan Janík. Mená všetkých troch figurujú na údajných mafiánskych zoznamoch pod hlavičkou sýkorovci. Svedkovia sa rozrečnili a na súde nezávisle na sebe hovorili o konfliktoch v podsvetí. Údajní sýkorovci mali rozpútať boj s údajnými takáčovcami i piťovcami.

„Rolo mal byť najprv u piťovcov, potom mal s nimi nejaký konflikt, a tak prešiel k nám,“ uviedol na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku ešte v utorok svedok Milan Bilčík. Ako ďalej uvádza, Zdichavský bol ich členom. Usúdil tak podľa toho, že pravidelne odovzdával peniaze údajnému hlavnému šéfovi sýkorovcov Róbertovi Lališovi (Kýblovi) a Jurajovi Billikovi (Čapatému). Ten mal podľa svedka nad obžalovaným ochranu, čo znamenalo, že údajní piťovci po ňom nešli.

Čapatý na uplynulom súdnom pojednávaní priznal, že poskytoval ochranu Zdichavskému. Keby tak neurobil, obžalovaný by podľa jeho slov mohol dopadnúť oveľa horšie, ako teraz čeliť obžalobe. V zuboch ho totiž údajne mali konkurenční piťovci, od ktorých sa odlúčil. „Rolo sympatizoval so značkou sýkorovci,“ uviedol svedok Čapatý a ďalej dodal: „Začal s nami chodiť, odkedy skončil s piťovcami. Neregistroval som ho ako člena skupiny. Chránili sme ho. Bol veľmi šikovný, vedel peniaze zarobiť. Keď ich zarobil vždycky šéfovi niečo doniesol. Aj mne niečo dal.“   

Tieto slová ale vyvracia na 13 rokov odsúdený svedok Bilčík, pretože podľa neho obžalovaný patril priamo v hierarchickej štruktúre údajnej zločineckej skupiny pod Čapatého, dokonca mal pocit, že Zdichavský má pred Čapatým rešpekt a obavy. Podľa obžaloby Zdichavský pôsobil v strednej úrovni gangu.

Vľavo svedok Milan Bilčík, v pozadí sediaci obžalovaný Róland Zdichavský
Zobraziť galériu (3)
Vľavo svedok Milan Bilčík, v pozadí sediaci obžalovaný Róland Zdichavský  (Zdroj: Foto: miš)

Svedok spomínal na situácie, ktorých bol prítomný aj obžalovaný, aby zrejme dokázal jeho pôsobenie u údajných sýkoriek. „Počas konfliktu sýkorovci verzus takáčovci, ktorý sa odohral hore v Poluse, bol členom takáčovcov napadnutý Kmeťo, tak sme došli do Polusu asi tridsiati, kde na parkovisku strieľali po mne, lebo som sa hádal s tým človekom. Bol tam prítomný aj Róland Zdichavský, došiel tam s nami. Prevzal to tam, bol iniciatívny, že toho chlapca chytíme a dobijeme ho, lebo už mal viackrát také konflikty so sýkorovcami.“ Incident sa ukončil podľa svedkových slov odchodom sýkorovcov, pretože po nich začali strieľať.

„Zdichavský pracoval s piťovcami, robil s nimi obchody, každý hovoril, že patrí k piťovcom. Neskôr robil s nami, Juraj Billik mi povedal, že Rolo patrí pod nás. Pracuje pod nami. Tak isto chodil za Kýblom osobne a čo viem, nosil mu peniaze,“ povedal nezávisle od Bilčíkovej výpovede druhý predvolaný svedok, taktiež na 13 rokov odsúdený Milan Janík, ochrankár samotného údajného šéfa sýkoriek Kýbla.

Svedok spomínal na svoje pôsobenie v zločineckej skupine. „My sme sa stretávali v objekte Fiat, kde sa nachádzala reštaurácia, autodielňa, posilňovňa a Kýbel tam mal svoju kanceláriu a garáže. Vždycky, keď sa niekto chcel s ním stretnúť, zavolal Jurajovi Billikovi a on s ním dohodol stretnutie.“

Juraj Billik alias Čapatý
Zobraziť galériu (3)
Juraj Billik alias Čapatý  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Prokurátora zaujímalo, či si svedok spomína na konflikt, ktorý by mali s konkurenčnou skupinou údajných piťovcov. „Pamätám si, pracoval som vtedy a mali sme poplach, museli sme mať zvýšenú ostražitosť, všetci sme museli mať nepriestrelné vesty, obtiahnuté pištole, s tým, že som bol oboznámený od Juraja Billika, že preberáme piťovcom ich dílerov a môže prísť aj k najhoršiemu. Stretli sme sa vo Fiate, bolo nás veľa a tam sme čakali na pokyny. Tie boli také, že časť ľudí mala jazdiť po Bratislave a hľadať dílerov a postupne ich všetkých prebrať,“ reagoval Janík a pokračoval, že on patril k ochranke, čo bola blízko pri Kýblovi, preto sa v tom čase, keď ostatní jazdili po Bratislave, nachádzal vo Fiate. Na otázku prokurátora, či bol toho prítomný aj obžalovaný, svedok odpovedal: „Bol tam, neviem, či to mal na starosti, ale viem, že to rozoberali aj s Čapatým.“

Svedok opisoval, ako mal konflikt vyzerať. Podľa neho boli pokyny také, že sa majú zobrať piťovcom všetci díleri drog. Sýkorovci sa mali spojiť v najväčšom možnom počte. Ich úlohou bolo hľadať dílerov a zobrať im všetky drogy a všetky peniaze s tým, že ich preberajú piťovcom. „Konflikt trval jeden deň. Bolo tam možno 50 ľudí. Potom sa Kýbel stretol osobne s Piťom a oni si to vyriešili,“ spresnil svedok.

K najzákladnejším pravidlám patrilo to, že každý člen údajnej skupiny mal nejakú zodpovednosť.  „Či to bol biletár, či to bol ochrankár, či to bol človek, ktorý patril k sýkorovcom, prislúchal svojmu podšéfovi alebo šéfovi. Vždy, keď o niečo išlo, sa každý musel osobne poradiť so svojim šéfom, osobne nemohol nič urobiť. Šéf to buď schválil alebo neschválil,“ opisoval pôsobenie v skupine svedok a pokračoval: „Zisk sa rozdeľoval tak, že keď niekto niečo urobil, rozdelili si peniaze medzi sebou a šéfovi sa odovzdávalo 20-30 percent zo zisku. Výplaty sme mali každý mesiac a peniaze boli väčšinou z podnikov, čo platili výpalné,“ doplnil.

Svedok si momentálne odpykáva 13-ročný trest. „Pred tým, ako ma zadržali, bolo mi oznámené, že budem zadržaný, že pôjdem do väzby, no nemusím sa ničoho báť, že budem mať advokáta a o všetko budem mať postarané. No, nebolo o nič postarané, nikto mi neposlal advokáta,“ spomína svedok a dopĺňa: „Dozvedel som sa, že niekto bol za Kýblom opýtať sa ho, ako sa veci majú, či mám s niečím rátať. Bolo však povedané, že každý nech si ide po svojom, každý kto si čo navaril, nech si aj zje. Preto som sa začal báť o seba a o svoju rodinu.“

Prokurátora zaujímalo, kto Janíkovi oznámil, že bude zadržaný. „Zavolal ma osobne Kýbel a povedal mi, že budem zadržaný, že nemám nič rozprávať, mám byť ticho, že maximálne do troch mesiacov ma vytiahnu von a bude mi zabezpečený advokát. Všetci, ktorí boli zadržaní, vedeli o tom, že sa tak stane.“ Pripomeňme, že údajný šéf zločineckej skupiny sýkorovci Róbert Lališ alias Kýbel je na úteku.

Po vypočutí svedkov sudca ukončil pojednávanie s obžalovaným Rólandom Zdichavským, ďalšie je vytýčené na 9. decembra. Skutky, ktoré mu obžaloba pripisuje sú okrem založenia, zosnovania a podporovanie zločineckej skupiny aj obzvlášť závažný zločin vydierania a obzvlášť závažný zločin podvodu.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu