Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Unikátna spoveď v megaprocese: Svedok prehovoril o Piťových začiatkoch!

Megaproces s piťovcami Zobraziť galériu (5)
Megaproces s piťovcami (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

PEZINOK – Jeden z najväčších súdnych procesov v novodobej slovenskej histórii s údajnými piťovcami pokračuje. V pondelok po takmer dvoch mesiacoch od posledného pojednávania opäť začal megaproces s obávanými mužmi slovenského podsvetia. Pred senát špecializovaného trestného súdu sa postavili aj dvaja už odsúdení sýkorovci teraz v pozícii svedkov. Juraj Billik alias Čapatý tvrdil, že šéf piťovcov Juraj Ondrejčák alias Piťo začínal u nich.

„Juraj Ondrejčák začínal s Mikim Polónym u nás v skupine u sýkorovcov. Majo Šimkovič ich tam priniesol, chvíľu robili ochranku Róbertovi Lališovi. Bolo to po smrti Sýkoru, niekedy v roku 1997 – 1998. Spravili nejakú lúpež, Kýbel sa o tom dozvedel  a vyhodil ich. Potom som len počul, že si založili vlastnú skupinu,“ povedal na včerajšom súde Juraj Billik alias Čapatý, ktorého predviedli z basy. Odpykáva si osemročný trest za nedovolené ozbrojovanie a kvôli pôsobeniu v zločineckej skupine.   

Juraj Billik alias Čapatý
Zobraziť galériu (5)
Juraj Billik alias Čapatý  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Do výsluchu však vstúpil Piťo s námietkou, že na súde sa neprejednávajú sýkorovci, preto nerozumie, kam smerujú ďalšie otázky prokurátora. Súd však námietke nevyhovel.

Svedok ďalej uviedol, že síce mali s Piťom na seba telefónne čísla, nevolali si, ani sa nekontaktovali. Spomenul si však na situáciu, ktorú spoločne riešili okolo Michala Blažíčka alias Jaštera, ktorý mal mať na starosti predaj drog. „Blažíček bol ako zajac. Raz bol u nás – u sýkorovcov, raz zasa u piťovcov. Tak sme sa stretli s Piťom a dohodli sme sa, že polku bude Blažíček platiť nám a polku zasa im,“ rozhovoril sa Čapatý a pokračoval vo vysvetľovaní vzťahov a pomerov v konkurenčných skupinách. „Platil za ochranu. Bolo to za to, že môže predávať drogy. Bolo to 20 tisíc korún nám a 20 tisíc korún piťovcom. Za nás som tieto peniaze bral ja, za piťovcov neviem kto, to si určili oni sami,“ povedal svedok a dodal, že takto získané peniaze on odovzdával svojmu šéfovi Róbertovi Lališovi alias Kýblovi. Toto stretnutie s Ondrejčákom označil za jediné, kedy s ním prišiel do „pracovného“ styku.

Prokurátora zaujímalo, aký vzťah mali členovia sýkorovcov s údajnými piťovcami. „Raz boli problémy, raz nie. Viete, ako to chodí, raz sa stretnú, rozbijú si huby, raz sú kamaráti,“ opisoval Čapatý.

Juraj Ondrejčák alias Piťo a Matej Šalaga alias Gaťa
Zobraziť galériu (5)
Juraj Ondrejčák alias Piťo a Matej Šalaga alias Gaťa  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Konflikt sýkorovci vs. piťovci kvôli drogovým dílerom

Vo svojej výpovedi Čapatý spomenul aj azda doteraz najväčší známy konflikt medzi údajnými skupinami podsvetia, ktorý sa stal podľa neho na jeseň 2010. „Problém bol jeden veľký, vtedy sýkorovci pobrali dílerov piťovcom. Od nás tam bolo asi 50 ľudí. Koľko dílerov sme takto prebrali neviem, nebol som tam prítomný,“ prehlásil Čapatý a dodal: „Ja som mal urobiť jednu vec, a to dať všetko do poriadku, to som aj spravil. Nakázal mi to Lališ. Jeden deň sa im (piťovcom) díleri pobrali, na druhý deň sa im vrátili. Bol to cirkus,“ spomínal Billik a doplnil: „Sýkorovci prebrali dílerov, ktorí patrili pod skupinu piťovcov. Potom sa asi niekto sťažoval, kto konkrétne, to ja neviem, len Lališ mi nakázal, aby som dal všetko do poriadku. Tak som všetkých zavolal, ktorí to spravili a všetko vrátili naspäť.“ Ďalej konštatoval, že niekedy mohli údajní mafiánski bossovia Kýbel s Piťom spolu komunikovať, ale konkrétne o čom hovorili, uviesť nevedel.

Konflikt v podobe preberanie dílerov mal podľa svedka prebehnúť tak, že sýkorovci sa spojili a osobne išli osloviť dílerov drog, ktorí platili piťovcom za to, že vôbec drogy môžu predávať. Jednoduchým rozkazom im podľa Čapatého oznámili, že od teraz budú platiť sýkorovcom a nie pôvodným „ochrancom“.

Tieto slová potvrdil na súde aj druhý svedok Milan Bilčík, ktorý si odpykáva 13-ročný trest. Podľa jeho slov pôsobil v seneckej podskupine sýkorovcov, ktorú mal na starosti Martin Bihári „Naši šéfovia nám oznámili, že musíme ísť do Bratislavy. Sme sa stretli na Dolných Honoch za Tescom. Aby sme prebrali dílerov, sme sa nazbierali asi 30-40 áut.“ Potom dílerov hľadali a naháňali po Bratislave.

Milan Bilčík
Zobraziť galériu (5)
Milan Bilčík  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Kamaráti nadovšetko

„Ďuro bol šéf, Maťo bol jeho pravá ruka a Abrahám asi ľavá. Maťo mu bol bližšie a Abrahám taký, ako sa povie, pobehaj,“ takto vnímal členov okolo Piťa svedok Čapatý. Po jeho výsluchu sa k slovu dostali aj obžalovaní. Po krátkych otázkach a odpovediach, Ondrejčák pred senátom súdu skonštatoval: „Takže ste neboli svedkom žiadnej mojej nelegálnej trestnej činnosti a neboli ste svedkom ani toho, aby som niekedy niekomu odovzdával peniaze z nelegálnej trestnej činnosti.“ Svedok Billik toto konštatovanie potvrdil.

Na včerajšie pojednávanie bol ako svedok predvolaný aj Róland Zdichavský. Ten však uplatnil svoje právo a nevypovedal. Dôvodil tým, že na súde v Pezinku je aj on stíhaný a obáva sa, aby si neprivodil ďalšie obvinenie. Skutky, ktoré mu obžaloba pripisuje sú okrem založenia, zosnovania a podporovanie zločineckej skupiny aj zločin vydierania a zločin podvodu.   

Genéza megaprocesu s údajnými piťovcami

Prokurátor v auguste minulého roka predniesol obžalobu na údajných členov skupiny za 19 skutkov. Sú to najmä zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou, trestné činy súvisiace s vyberaním výpalného a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Prokurátor pripisuje obžalovaným, že najneskôr v roku 2005 založili skupinu piťovci, resp. v nej pôsobili alebo ju podporovali. Tá pôsobila v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Šéfom skupiny bol Juraj Ondrejčák alias Piťo a podľa hierarchie niektorí členovia zabezpečovali peniaze z výpalného, predaja drog, iní zas zabezpečovali zbrane či výbušné systémy, ďalší robili ochrankárov.

V septembri minulého roka vypovedal prostredníctvom telemostu hlavný svedok megaprocesu Viktor Maceják, niekdajší člen údajných piťovcov. Teraz spolupracuje na odhaľovaní trestnej činnosti a je pod policajnou ochranou.

Polícia po akcii v polovici novembra 2011 obvinila z násilných a majetkových trestných činov 23 osôb, ktoré sú údajne zo skupiny piťovcov. Príslušníci policajnej zásahovej jednotky sa vtedy zlanili z vrtuľníka do dvora rodinného domu v Lamači, v ktorom býva údajný šéf skupiny Juraj Ondrejčák a kukláči ho zadržali. Policajti súčasne zasiahli aj na ďalších miestach Bratislavy. Viacerí, vrátane Ondrejčáka, sú vo väzbe.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu