Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vyhne sa ďalší údajný boss podsvetia doživotnému trestu: Zmiznutie strelca môže zablokovať súd!

Róbert Okoličány Zobraziť galériu (5)
Róbert Okoličány

PEZINOK – Najobávanejší východoslovenský údajný boss podsvetia Róbert Okoličány si stále behá po slobode, aj keď už raz bol pre vraždy odsúdený na doživotie. So svojimi kumpánmi sa pravdepodobne zdržiava v metropole východu. Až na jedného, údajného vraha a strelca Róberta Niguta, po ktorom sa zľahla zem. Ovplyvní jeho zmiznutie očakávaný rozsudok kvôli piatim vraždám a ďalšej trestnej činnosti?

Ani po šiestich rokoch od prvého súdneho pojednávania so skupinou 16 mužov na čele s údajným bossom košického podsvetia, ktorých obžalovali z piatich vrážd a ďalšej trestnej činnosti, nepočuli obvinení právoplatný rozsudok.  Na dnešnom pojednávaní nebol vypočutý nikto. Svedkovia sa nedostavili, a rovnako sa na proces pozabudli dostaviť aj dvaja obhajcovia. Po začatí pojednávania ho sudca do niekoľkých minút prerušil. Zisťoval, čo je s advokátmi, ktorí na súd neprišli a neospravedlnili sa. Jedna sa na súd nedostavila kvôli obrovským bolestiam zuba a druhý kvôli tomu, že bol s manželkou u lekára. Obidvaja dodatočne pošlú ospravedlnenie. Na pojednávaní bol prítomný iba jeden z predvolaných svedkov Jozef Leško. Prišiel aj so svojimi dvoma advokátmi, no k slovu sa nedostal. Súd nakoniec pojednávanie odročili na 28. novembra. Zostáva vypočuť len niekoľkých svedkov a o osude mafiánskej skupiny by malo byť rozhodnuté.  

Jozef Leško so svojimi advokátmi
Zobraziť galériu (5)
Jozef Leško so svojimi advokátmi  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Proces sa ťahá už šiesty rok

Špecializovaný súd v tejto kauze nad údajným košickým bossom ešte vo februári 2009 vyniesol rozsudok, v ktorom ho poslal do basy na doživotie. Rovnako na doživotie odsúdil aj nájomného vraha Jaroslava Potučka. Spolu s nimi odsúdili aj ďalších piatich ľudí z obávaného gangu. Ostatní odsúdení dostali štyri až desať rokov. Medzi nimi však Okoličányho strelec Róbert Nigut nebol. Všetci sa odvolali a o rok neskôr vo februári 2010 Najvyšší súd SR na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok špecializovaného súdu a uložil mu spojiť všetky konania do spoločnej trestnej veci a vypočuť svedkov. Tak sa ťahanice okolo vypočúvania a celého procesu začali odznova. O mesiac neskôr v marci 2010 senát špecializovaného súdu spojil všetky štyri samostatné konania do spoločnej pôvodnej trestnej veci. A nanovo začal s vypočúvaním približne 60-tich svedkov.

Róbert Nigut – Okoličányho strelec?  

V údajnej mafiánskej skupine okolo Okoličányho figuruje aj údajný vrah a strelec z letného incidentu na Jahodnej pri Košiciach Róbert Nigut, kde malo dôjsť k vybavovaniu účtov medzi podsvetím. Plánovaná vražda sa nevydarila a strelec z miesta ušiel. Doteraz sa poriadne nevie, čo s ním je. Údajne je mŕtvy. Nakoľko sa telo nenašlo, môže sa skrývať v zahraničí. Asi vedel, čo ho čaká, preto poslal ešte počas leta súdu súhlas s konaním pojednávania počas jeho neprítomnosti. Ako pre Topky uviedla Katarína Kudjáková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku: „Róbert Nigut dal súhlas s konaním pojednávania v jeho neprítomnosti iba na dnešný deň.“  Natíska sa preto otázka, či už vtedy plánoval streľbu na Jahodnej a následné svoje zmiznutie.  

Róbert Nigut
Zobraziť galériu (5)
Róbert Nigut  (Zdroj: Topky, TASR)

Nakoľko nikto nevie, čo je v skutočnosti s obávaným údajným vrahom, súd mu aj na ďalšie pojednávanie pošle predvolanie a bude čakať, či to prevezme alebo nie. Podľa toho sa ďalej zariadi. Ak by predvolanie na ďalšie pojednávanie z akéhokoľvek dôvodu neprevzal, do úvahy pripadá možnosť konať voči nemu ako voči ušlému, to by bolo aj v prípade, ak by sa skrýval v zahraničí. Ak vyjde na povrch, že je mŕtvy, zastaví sa voči nemu trestné konanie. Konečný rozsudok pre celú mafiánsku skupiny to však neovplyvní.

Vyhne sa ďalší údajný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČTK)

Vraždy v podsvetí

Obžaloba na členov údajného gangu bola podaná za päť vrážd a ďalšiu trestnú činnosť. Najznámejšia vražda sa stala 23. apríla 2005 v Košiciach, keď dávkou zo samopalu údajne zastrelili Jozefa Eštóka, s ktorým si takto mali riešiť osobný konflikt. Strely zasiahli aj nezainteresovaného muža, ktorý po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol. Jeho priateľka mala prestrelené nohy.

Trinástimi ranami zo samopalu 7. júna 2004 podľa obžaloby zavraždili Ganija Selmaniho, ktorého si počkali pred reštauráciou. O päť mesiacov neskôr mali zavraždiť zamestnanca košickej firmy, ktorá zabezpečovala prevoz peňazí, a ukradnúť mu kufrík s 1,4 miliónmi korún. V Moldave nad Bodvou mali v novembri 2001 pripraviť o život vtedy 26-ročného Mareka Adama a od marca 2008 sú traja muži zo skupiny obžalovaní z ďalšej vraždy. Vo februári 2009 odsúdili Róberta Okoličányho a Jaroslava Potučka na doživotie. Ostatní odsúdení dostali od štyroch do desať rokov väzenia. Najvyšší súd SR však neskôr verdikt zrušil a špecializovaný súd musí rozhodnúť znovu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu