Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V osade vo Veľkej Lomnici záhadne zomrelo iba dvojmesačné bábätko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VEĽKÁ LOMNICA – Takmer dvojmesačné dieťatko zomrelo dnes ráno v osade vo Veľkej Lomnici. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa, pravdepodobne išlo o syndróm náhleho úmrtia dojčiat.

Na tiesňovú linku 155 dnes ráno pred pol ôsmou prijali záchranári správu, že v osade vo Veľkej Lomnici je dieťa v bezvedomí a v okolí úst a nosa má stopy krvi. Do šiestich minút dorazili na miesto. Za tú dobu operátor záchranárov inštruoval ohlasovateľov nešťastia ako poskytnúť dieťaťu laickú resuscitáciu do príchodu rýchlej lekárskej pomoci.

Podľa Andreja Hirjaka, zastupujúceho hovorcu záchranárov: „Po príchode lekár dieťa so záchranármi resuscitoval, no žiaľ, približne po hodine konštatoval úmrtie.“   

Prešovskí policajti prijali trestné oznámenie, na miesto hneď dorazil aj vyšetrovateľ. Podľa Daniela Džobanika, hovorcu prešovských policajtov: „Cudzie zavinenie sme predbežne vylúčili. Presná príčina úmrtia bude známa až po pitve.“

Dieťatko sa narodilo 2. júla, zomrelo zatiaľ z neznámych príčin. Mohlo ísť aj o syndróm náhleho úmrtia novorodeniatok.

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat je tiché úmrtie dieťaťa v spánku, ktoré má multifaktoriálny pôvod a kde príčina úmrtia nie je známa. Rizikovými faktormi z epidemiologického hľadiska sú najčastejšie udávané fajčenie v rodine, nízky socioekomický stav rodiny, sezónnosť, spanie na brušku, etnicita a vek dojčaťa. Väčšinou postihuje deti do šiesteho mesiaca života, s maximom v období dvoch až štyroch mesiacov života.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu