Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové podrobnosti o razii v osade: Policajtovi takmer zaťali sekeru do hlavy!

Osadníci sa po razii sťažovali na zranenia
Osadníci sa po razii sťažovali na zranenia (Zdroj: etp.sk)

MOLDAVA NAD BODVOU - Kde je pravda? Situácia okolo policajnej razie, ktorá sa v stredu (19. júna) konala v osadách v Drienovci aj Moldave nad Bodvou, sa začína poriadne zamotávať. Zatiaľ čo miestni na čele so združením ETP Slovnesko tvrdia, že zásah polície bol mimoriadne brutálny a zranili sa pri ňom desiatky osadníkov vrátane detí, polícia si stojí za tým, že zákrok bol adekvátny a rázne odmietajú akékoľvek zranenie dieťaťa. Práve naopak, jeden z osadníkov mal podľa polície napadnúť jedného z ich kolegov a dnes zverejnili nové podrobnosti.

Polícia v súvislosti s raziou v osadách dnes zverejnila nové detaily zo stredajšieho dňa, po ktorom okrem iného boli obvinení dvaja Drienovčania z útoku na policajta. Keď muži zákona po akcii, pri ktorej v Drienovci pátrali po hľadaných osobách, odchádzali z osady, spozorovali jedného z osadníkov (21) ako napáda dve ženy. Policajt ho vyzval, aby s tým prestal, agresívnu reakciu, ktorá nasledovala, však nečakal. "Obvinený na výzvu zareagoval tak, že vybehol z dvora na ulicu, kde napadol policajta tak, že sa ho snažil päsťami udrieť do hlavy," uviedol košický policajný hovorca Alexander Szabó.

Policajtovi sa podarilo obrániť, no násilník pokračoval v útoku. Na pomoc mužovi zákona pribehol ďalší kolega, na ktorého pre zmenu zaútočil otec osadníka. Obaja sa pokúšali ujsť, no staršieho sa policajtom podarilo zadržať. Mladší sa im vyšmykol a zamkol sa v dome. O chvíľu však vyskočil z okna so sekerou v ruke. "So sekerou sa zahnal na hlavu v tom okamihu chrbtom stojacieho policajta. Policajt sa priamemu úderu ostrou časťou sekery do hlavy vyhol len reflexívne, pričom obvinený mu zasiahol pravú ruku na ktorej mu spôsobil sečnú ranu s predbežnou dobou liečenia 7 dní," dodal Szabó.

Agresívny mladík po nevydarenom útoku sekeru zahodil, policajti ho spacifikovali a odviedli na oddelenie. Tam ho obvinili z útoku na verejného činiteľa, za čo mu hrozí až 8 rokov za mrežami. Jeho otcovi za útok na policajta hrozí 1 až 5 rokov väzenia.

Podľa osadníkov brutálny útok, podľa polície adekvátny zásah

Policajná razia sa v ten istý deň s tým istým účelom konala aj v osade "Budulovská" v Moldave nad Bodvou. Práve tam sa mal odohrať brutálny útok, ktorí žiadajú osadníci dôkladne prešetriť. "Policajti prišli asi na 30-tich autách, asi 60 policajtov a začali biť celú osadu. To bol útok na osadu," uviedol pre Gipsy Television Karol Horváth z organizácie ETP Slovensko, ktorá v osade poskytuje sociálne služby.

Podľa miestnych utrpeli pri razii zranenia viacerí obyvatelia vrátane len 6-týždňového bábätka, ktoré upadlo do bezvedomia. Ako presne k tomu došlo, nie je zatiaľ jasné. "Samozrejme, bol tam veľký chaos, asi dve rodiny sa v strachu zhromaždili v jednej miestnosti, vtrhli tam policajti, a nie je zrejmé, či išlo o šok, dôsledok použitia donucovacích prostriedkov alebo nejakým iným spôsobom bolo dieťaťu ublížené," uviedol Martin Vavrinčík z ETP Slovensko.

Nezisková organizácia oprávnenosť zásahu pochybňuje. "Pýtame sa, či boli dodržané všetky príslušné postupy pri prehliadke domových priestorov, či polícia mala povolenie súdu a či donucovacie prostriedky, ktoré použila, boli v súlade so zákonom o Policajnom zbore, Trestným zákonom a Trestným poriadkom," konštatoval Vavrinčík. Združenie zamýšľa podať celú vec na prešetrenie inšpekcii Ministerstva vnútra SR.  Na inšpekciu sa podľa informácií z piatka plánuje obrátiť aj splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

Miestni o policajnej razii v osade "Budulovská"

Razia v Moldave n. Bodvou

Polícia však obratom všetky vyjadrenia miestnych poprela a hovorí o adekvátnom zásahu. Akcia bola podľa nich plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach. Do akcie bolo nasadených celkom 63 policajtov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície. "Počas akcie bolo predvedených celkom 15 osôb – 8 za účelom zistenia totožnosti, 5 za účelom zdokumentovania priestupku a ďalšie dve osoby pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa," uviedla košická policajná hovorkyňa Jana Mesárová.

Dvaja už spomínaní Drienovčania boli z útoku na policajtov ešte v ten deň aj obvinení. Podľa polície nie je vylúčené, že tvrdenia neprispôsobivých občanov sú účelové, aby zabránili podobným akciám do budúcna, alebo aby získali finančné odškodnenie za poškodené veci, či zariadenie, ktoré si mohli zničiť v minulosti aj sami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu