Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ombudsmanka žiada Gašpara o vysvetlenie policajného zásahu v osade

Tibor Gašpar
Tibor Gašpar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová v oficiálnom liste požiadala prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara o stanovisko a vysvetlenie okolností policajného zásahu v osade v Moldave nad Bodvou.

Dnes o tom informovala ombudsmankina poradkyňa pre komunikáciu Alena Kuišová. Dubovcová zvažuje začatie konania, ktorého predmetom môže byť preskúmavanie postupu policajných orgánov. "Verejne dostupné informácie o dôvodoch a priebehu policajného zásahu sa líšia, preto Vás žiadam o písomné stanovisko a vysvetlenie tejto policajnej akcie," uviedla vo svojom liste Jana Dubovcová.

Podľa združenia ETP, ktoré sa venuje Rómom, prišli policajní kukláči do osady v stredu 19. júna popoludní a začali robiť prehliadku obydlí. Ich zásah bol podľa ETP neprimeraný. Polícia hovorila o plánovanej pátracej akcii, ktorá bola okrem Moldavy nad Bodvou aj v obci Drienovec. Spolu tu zasahovalo 63 policajtov, ktorí predviedli 15 osôb.

Totožnosť chceli zistiť u ôsmich ľudí, piatich riešili pre priestupok a ďalších dvoch pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa. "Títo dvaja muži z Drienovca boli toho istého dňa aj obvinení z tohto skutku,“ uviedla košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová. Podľa jej slov sa jeden z dvojice po predchádzajúcom útoku na policajta ukryl v dome.

Neskôr však so sekerou v ruke vyskočil von oknom, sekerou zaútočil na hlavu ďalšieho z policajtov, ktorý bol v tom čase k nemu otočený chrbtom, a ten v poslednej chvíli útok odvrátil rukou, opísala Mésarová. Ako dodala, policajt utrpel sečné zranenie, ktoré si vyžiadalo niekoľko stehov a jeho práceneschopnosť.

Útočníka a jeho otca, ktorý sa na incidente podieľal, vzali po rozhodnutí súdu do väzby. Predseda Strany Rómskej únie na Slovensku František Tanko si myslí, že to je celé nafúknutá bublina. Róm by podľa neho na policajta sekerou nezaútočil, pretože vie, čo ho čaká.

Okamžité vyšetrenie policajnej akcie v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou žiadajú aj Amnesty International a Európske centrum pre práva Rómov.

"Organizácie vyjadrujú znepokojenie v súvislosti s obvineniami z nadmerného použitia sily zo strany polície," uvádza sa v ich stanovisku. Žiadajú tiež, aby bola v týchto prípadoch vyvodená individuálna zodpovednosť. Splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák si tiež vyžiadal policajnú správu o zásahu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu