Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V osade po razii vládne strach: Bojíme sa ísť do mesta, hovorili, že sa vrátia!

Miestni hovoria o brutálnom útoku
Miestni hovoria o brutálnom útoku (Zdroj: YouTube)

MOLDAVA NAD BODVOU - Osadníci z Moldavy nad Bodvou už niekoľko dní žijú v strachu. Dôvodom je policajná razia, pri ktorej malo minulý týždeň dôjsť k zraneniam desiatok miestnych obyvateľov vrátané detí a tiež k demolácii majetku. Toto všetko polícia poprela a adekvátnosťou zásahu sa už zaoberá aj Inšpekcia ministerstva vnútra. Miestni však už v spravodlivosť neveria a boja sa ďalších zásahov. Kvôli strachu z násilia dokonca zrušili jednu z ich najvýznamnejších tradičných udalostí.

Rómovia majú strach, že razia v osade "Budulovská" z 19. júna nebude dôsledne prešetrená, ale rovnako sa boja aj toho, že by sa podobné zásahy mohli opakovať. Podľa Irmy Horváthovej z komunitného centra v osade dodnes okrem novinárov a ľudí z Úradu splnomocnenca pre rómske komunity nebol a ľudia už prestávajú dúfať v spravodlivosť. Na hrozný večer chcú vraj čo najskôr zabudnúť a vrátiť sa do starých koľají. Strach im to však nedovolí.

Vo štvrtok sa mali začať v Moldave nad Bodvou Dni mesta, ktoré mali začať rómskym dňom, organizátori ho však zrušili. "Ľudia z osady majú strach ísť do mesta," povedala Horváthová pre denník Korzár. Osadníci sa obávajú aj o detí, ktoré sú vraj policajnou raziou poznačené najviac. Strach však ruší pokojný spánok aj dospelým. "Hovorili, že sa vrátia," povedala jedna z údajných obetí kukláčov, ktorej chrbát a tvár "zdobia" modriny po úderoch obuškom.

Policajná akcia sa v osade "Budulovská" konala minulý týždeň v stredu (19. júna). Podľa miestnych prišlo asi 60 policajtov na 30-tich autách a "začali biť celú osadu". Zranenia podľa miestnych utrpeli desiatky osadníkov vrátane deti, kukláči ľuďom mali ničiť aj príbytky. Polícia však všetky tieto tvrdenia obratom vyvrátila a hovorí o adekvátnom zásahu. Podľa nej na mieste zasahovalo 63 policajtov, ktorí pátrali po hľadaných osobách a počas akcie predviedli na oddelenie celkom 15 osôb. Zranenia detí rázne odmietli, naopak, hovoria o útoku jedného z osadníkov na policajta. Sekerou mu mal spôsobiť zranenia, pre ktoré skončil práceneschopný.

Atmosféra v osade deň po policajnej razii

Razia v Moldave n. Bodvou

Predseda Strany Rómskej únie na Slovensku František Tanko si myslí, že to je celé nafúknutá bublina. Róm by podľa neho na policajta sekerou nezaútočil, pretože vie, čo ho čaká. Okamžité vyšetrenie policajnej akcie v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou žiadajú aj Amnesty International a Európske centrum pre práva Rómov. "Organizácie vyjadrujú znepokojenie v súvislosti s obvineniami z nadmerného použitia sily zo strany polície," uvádza sa v ich stanovisku. Žiadajú tiež, aby bola v týchto prípadoch vyvodená individuálna zodpovednosť. Splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák si tiež vyžiadal policajnú správu o zásahu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu