Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Matka utýranej Lucky (†5) ostáva za mrežami: Jej 11. dieťa je už v domove

Mŕtve telíčko Lucky skrývali v tomto dome
Mŕtve telíčko Lucky skrývali v tomto dome (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Alexandra H. z mediálne známej kauzy utýrania maloletej dcérky Lucie (†5) ostáva vo väzbe. Rozhodol o tom dnes odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave, ktorý tak zamietol sťažnosť obvinenej voči rozhodnutiu nižšieho súdu, ktorý ju zobral do väzby koncom minulého mesiaca. Dcérka, ktorú porodila začiatkom októbra, skončila tak, ako Alexandrine ostatné deti, v detskom domove.

"Krajský súd v Bratislave zamietol ako nedôvodnú sťažnosť obvinenej A. H. proti uzneseniu Okresného súdu Bratislava II zo dňa 26. októbra o vzatí do väzby. Podľa sťažnostného súdu naďalej trvajú dôvody takzvanej útekovej a preventívnej väzby," uviedol dnes hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Rozhodnutie je právoplatné a obvinená Alexandra H. zostáva naďalej vo väzbe.

Len nedávno porodila Alexandra svoje jedenáste dieťa - Simonka. Z nemocnice putovala rovno do detského domova, o čom súd rozhodol predbežným opatrením. Jej staršie deti sú taktiež v domovoch. Alexandra H. čelí obvineniu z podvodu a neoprávneného zásahu do práv k domu. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Tatiana Kurucová.

"Poverený príslušník spracoval v súvislosti s jej obvinením podnet k návrhu na vzatie do väzby," povedal Kurucová. Alexandre H. hrozia dva roky väznia. Z utýrania dievčatka je obvinený Alexandrin manžel Juraj H. Hrozí mu 15 rokov väzenia, v súčasnosti je vo vyšetrovacej väzbe. Telo mŕtveho dieťaťa ukrývali manželia v byte asi tri roky.

KS v prípade brutálneho úmrtia maloletého dievčatka 10. októbra vyhovel sťažnosti dozorujúceho prokurátora a rozšíril voči spomínanému obvinenému Jurajovi H. dôvody väzby. Juraj H. tak zostal naďalej za mrežami aj z dôvodu možného úteku a nielen, ako doteraz, z dôvodu pokračovania v trestnej činnosti. "Krajský súd v Bratislave o sťažnosti prokurátora rozhodol tak, že zrušil uznesenie Okresného súdu II a rozšíril väzobné dôvody obvineného. Dôvodmi väzby sú teda takzvaná úteková a takzvaná preventívna väzba. Rozhodnutie sťažnostného súdu je právoplatné, obvinený J. H. zostáva vo väzbe," povedal vtedy hovorca KS Adamčiak.

O tom, že prokurátor podal sťažnosť voči rozhodnutiu nižšieho súdu na odvolací KS, vtedy informoval námestník a hovorca Krajskej prokuratúry (KP) René Vanek. Tento mediálne známy skutok bol už v druhej polovici septembra zo zločinu zabitia prekvalifikovaný na zločin týrania blízkej a zverenej osoby s následkom smrti. Zo zločinu je obvinený spomínaný 32-ročný otčim maloletého dievčatka Juraj H. z Bratislavy, ktorý už bol viackrát súdne trestaný.

"Vyšetrovateľ spracoval pre prokurátora podnet k návrhu na vzatie obvineného do vyšetrovacej väzby," uviedla vtedy hovorkyňa Kurucová. "Na základe doterajších úkonov z vyšetrovania vyplynulo, že obvinený 32-ročný Juraj H. v čase od júla 2009 až do času, keď ho polícia zadržala, mal v byte na Koceľovej ulici v bratislavskom Ružinove týrať svoju 42-ročnú manželku a maloleté dieťa," uviedla Kurucová. Týranie sa malo prejavovať bitím, kopaním do rôznych častí tela, vyhrážaním sa zabitím i zamykaním ženy a dieťaťa v byte.

"Dievčatko mal muž niekoľkokrát zbiť aj za prítomnosti matky, zakazoval mu jesť. Pri pokusoch matky ubrániť si dieťa mal obvinený matku napadnúť a zbiť," informovala Kurucová. Dievčatko malo na následky týrania zomrieť v presne nezistenom čase v druhej polovici roka 2009. "Keď po smrti dieťaťa chcela matka privolať políciu, obvinený jej v tom mal zabrániť. Podľa vyjadrenia ženy z obavy o svoj život a zdravie muža poslúchla. Ďalšie okolnosti sú predmetom vyšetrovania," dodala v septembri Kurucová. Za uvedený skutok hrozí mužovi v zmysle zákona trest odňatia slobody na sedem až 15 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu