Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Všetkými zabudnutá utýraná Lucka (†5) sa dočkala dôstojnej rozlúčky: Dom smútku bol plný

Lucke dali na ružinovskom cintoríne posledné zbohom Zobraziť galériu (25)
Lucke dali na ružinovskom cintoríne posledné zbohom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Konečne môže odpočívať v pokoji. Na ružinovskom cintoríne sa dnes o 13:00 konala posledná rozlúčka s Luckou Luknárovou (†5), ktorej krutý príbeh v septembri otriasol celým Slovenskom. Dievčatko na smrť utýrané nevlastným otcom tak mohlo po dlhých rokoch nájsť svoj pokoj. Na poslednej ceste ju odprevádzali takmer dve stovky ľudí, medzi ktorými bol aj Luckin biologický otec.

Truhlu s telíčkom malého dievčatka už spustili do hrobu. Ľudia po zasypaní snehovobielej rakvy kondolovali biologickému otcovi, keďže na pohrebe bol ako jediný príbuzný. Posledná rozlúčka so všetkými zabudnutou Luckou skončila, dúfajme, že v detskom nebíčku konečne našla svoj pokoj.

Všetkými zabudnutá utýraná Lucka
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky.sk)

Rakvu k hrobu sprevádzal arcibiskup Bezák a dlhý sprievod ľudí.
Zobraziť galériu (25)
Rakvu k hrobu sprevádzal arcibiskup Bezák a dlhý sprievod ľudí.  (Zdroj: Topky.sk)

Luckina snehovo biela truhlička je zasypaná kvetmi, sviečkami a plyšovými hračkami, ktoré priniesli cudzí ľudia. Cirkevný obrad a príhovor Bezáka ukončila pieseň s názvom Hallelujah v podaní speváka Petra Cmoríka. Za znenia piesne Dary Rolins "Anjelik Môj" Luckinu truhlu preniesli na cintorín k hrobovému miestu, kde ju pochovajú.

Všetkými zabudnutá utýraná Lucka
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky.sk)

V dome smútku prebiehal cirkevný obrad, ktorý celebroval arcibiskup Róbert Bezák. "Lucia ty pros za nás tam hore, aby sme sa práve pri tvojom pohrebe posilnili v tom vedomí, že sa musíme mať navzájom radi," prihováral sa. Na pohreb utýraného dievčatka prišli desiatky ľudí, ktorí ju odprevadia na jej poslednej ceste. Napriek tomu, že sa s Luckou neprišli rozlúčiť všetci najbližší príbuzní, v dome smútku bolo množstvo cudzích ľudí, ktorých jej príbeh dojal.

Lucka už zažíva nebo. Na poslednej rozlúčke s dievčatkom, ktoré by malo dnes osem rokov, to povedal bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák. „Hovorí sa v Biblii, že každý, kto trpí neprávom, je vlastne vykúpený. Teraz som si istý, že Lucia už zažíva Božie nebo, konečne tú radosť, ktorú mala zažiť aj tu na Zemi a blízkosť, ktorá mala tu začínať,“ hovoril Bezák.

Všetkými zabudnutá utýraná Lucka
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky.sk)

Podľa Bezáka smrť Lucie vyvoláva viaceré otázky: Kde sme? Kde stojíme jeden voči druhému? Staráme sa len o seba? „Lucia v tej svojej nevýrečnosti bola taká výrečná, vo svojej ukrytosti bola viditeľná,“ uviedol. „Nech je tento smutný pohreb výzvou ľudskosti,“ dodal s tým, že prípad Lucky svedčí o silnom individualizme dnešnej doby. „Tento pohreb je znakom ľudskej, nie ekonomickej krízy. To prvé, čo potrebujeme, nie je občianska spoločnosť, ale rodina, ľudská spoločnosť,“ dodal odvolaný arcibiskup.

Dnešným dňom sa konečne uzavrela jedna kapitola prípadu z ružinovského bytu hrôzy, ktorý v septembri minulého roka chytil za srdcia mnoho Slovákov a rozhýbal úradmi. Na dôstojnú poslednú rozlúčku sa utýranej Lucke poskladali cudzí ľudia. Jej biologická matka Alexandra totiž spolu s manželom Jurajom sedí v base a biologický otec Milan peniaze na pohreb nemá.

Blonďavé dievčatko na poslednú cestu uložili do snehovo bielej truhličky, ktorú jej spolu s obrovským bielym vencom poslali dobrí ľudia z Oravy. Ďalší z istého svadobného salóna zase dievčatku vystrojili nádherné biele šaty ako pre princeznú. Hlavičku jej bude zdobiť krásna korunka. Ako informovala Tv JOJ, na ružinovskom cintoríne je už všetko pripravené, utýranému dievčatku dokonca vybavili aj rodný list, ktorý doteraz nemalo.

Ohavný prípad, ktorý otriasol Slovenskom

Lucku Luknárovú našli v byte na Koceľovej 6 v bratislavskom Ružinove 18. septembra 2012 po tom, ako bol vydaný zatykač na manželov Hrotákovcov, ktorí byt neoprávnene užívali. Polícia vtedy v jednej z izieb našla mŕtve telíčko 5-ročného dievčatka, ktoré tam rodičia skrývali asi tri roky. Z utýrania na smrť bol obvinený jej otčim Juraj Hroták, ktorý svoj čin oľutoval, no k zabitiu nevlastnej dcérky sa zatiaľ nepriznal.

Matku Alexandru obvinili z podvodu, keď tri roky po smrti Lucky naďalej poberala sociálne dávky. Druhé z obvinení má na krku zrejme za vlámanie do bytu hrôzy, kde sa chcela ukryť pred zimou. Počas vyšetrovania ohavného prípadu Alexandra porodila 11. dieťa, ktoré tak, ako ostatné, putovalo do domova. Z nemocnice ju previezli rovno za mreže.

V prípade, ktorý šokoval verejnosť, bolo takisto odhalené obrovské zlyhanie pracovníkov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorí o otrasných podmienkach v ružinovskom byte vedeli, no mlčali. Lucka tri roky nechýbala úradom, no ani v škole a u lekára. Za chybu na ústredí padlo už aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu