Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Milan si chcel zarobiť 2,5 tisíca: Po svadbe v Číne skončil v putách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA,)

BRATISLAVA – Fiktívny sobáš! Slovenka Heju (60) pôvodom z Číny sa rozhodla pomôcť kamarátke (38), ktorá u nás chcela získať trvalý pobyt. Dohodila jej preto fiktívneho ženícha Milana (27), ktorý za svojou nádejnou nevestou vycestoval do vzdialenej Číny.

Fiktívny sobáš mala Heju naplánovať ešte koncom roka 2010. Chcela pre svoju známu z Číny zabezpečiť udelenie trvalého pobytu na území Slovenskej republiky, povedala pre Topky policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Na riskantný podvod sa od nej nechal nahovoriť mladý Milan, ktorý bol ochotný kľaknúť pred oltár za 2500 eur.

Za budúcou manželkou musel vycestovať až do vzdialenej Číny, kde sobáš uzatvorili. Po svadobnej noci mohli naštartovať druhú časť plánu – „prepašovanie“ Číňanky na Slovensko. Po príchode na Slovensko podali na cudzineckej polícii žiadosť o udelenie trvalého pobytu za účelom zlúčenia rodiny, dodala hovorkyňa.

Keďže cudzinka splnila zákonom stanovené podmienky, mohla trvalý pobyt získať. Do cesty sa však „šťastným“ novomanželom postavila polícia a spolu s organizátorkou fiktívneho sobáša obvinili Milana z prevádzačstva. „Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii obvinil dvoch občanov Slovenskej republiky z trestného činu prevádzačstva,“ uviedla Baloghová. Podvodníkom teraz hrozí až osem rokov za mrežami.

Cudzinci prichádzajú na územie Slovenska v mnohých prípadoch ilegálne. Následne žiadajú o azyl, respektíve prichádzajú na turistické víza. V prípade uzavretia manželstva s občanom Slovenskej republiky by cudzinec získal prvý trvalý pobyt na našom území na dobu piatich rokov z dôvodu zlúčenia rodiny. Mnohí Slováci si vidinou bohatstva a ľahko zarobených peňazí neuvedomujú všetky následky súvisiace s podvodnými sobášmi. Nie je s nimi spojená len trestnoprávna zodpovednosť, keďže sa občan dopúšťa trestného činu prevádzačstva, ale aj ďalšie záväzky spojené nielen s vyživovacou povinnosťou ak sa v čase manželstva narodia deti, ale aj dedenie v prípade smrti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu