Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na koronavírus zomrel riaditeľ nemocnice vo Wu-chane, hlásia už 1868 úmrtí

Koronavírus naďalej straší celý svet Zobraziť galériu (7)
Koronavírus naďalej straší celý svet (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

WU-CHAN - Riaditeľ nemocnice v čínskom meste Wu-chan, metropole stredočínskej provincie Chu-pej, považovanej za epicentrum šírenia nového koronavírusu, tomuto ochoreniu v pondelok miestneho času podľahol. S odvolaním sa na štátne médiá o tom informovala agentúra DPA.

Liou Č'-ming, riaditeľ nemocnice Wu-čchang vo Wu-chane, zomrel na nový druh koronavírusu, ktorým sa v Číne doposiaľ infikovalo vyše 72.000 ľudí, informovala čínska štátna tlačová agentúra CNS na sociálnej sieti Weibo, podobnej Twitteru. Správa bola neskôr odstránená.

Minulý týždeň čínske úrady informovali, že novým koronavírusom sa v Číne nakazilo vyše 1700 zdravotníkov, pričom najmenej šesť z nich tomuto ochoreniu podľahlo. V utorok čínska Národná zdravotnícka komisia oznámila, že počet úmrtí dosiahol 1868, pričom za uplynulých 24 hodín bolo hlásených 1886 nových prípadov nákazy a ďalších 98 úmrtí. Od vypuknutia nákazy sa týmto vírusom podľa najnovších údajov infikovalo vyše 72.436 ľudí.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Za uplynulých niekoľko dní došlo k miernemu poklesu počtu nových prípadov nákazy, ako aj úmrtí. Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok povedal, že hoci počet novoinfikovaných zjavne klesá, ešte je priskoro povedať, či tento pokles bude pokračovať.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

Čína žiada uzdravených pacientov, aby darovali krvnú plazmu na liečbu vírusu

Predstavitelia čínskeho zdravotníctva vyzvali v pondelok pacientov, ktorí sa vyliečili z nákazy novým koronavírusom, aby darovali krv. Z nej sa potom môže získať plazma na liečbu iných chorých ľudí, ktorí sa nachádzajú v kritickom stave. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Výrobcovia liekov sa snažia rýchlo vyvinúť očkovaciu látku a liek na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom, ktorý už v celej Číne usmrtil 1770 ľudí a nakazilo sa ním vyše 70.500 osôb. Plazma od pacientov, ktorí sa vyliečili zo zápalu pľúc spôsobeného vírusom, obsahuje protilátky a tie môžu pomôcť znížiť koncentráciu vírusu u kriticky chorých pacientov. Na tlačovej konferencii to v pondelok povedala predstaviteľka čínskej Národnej zdravotníckej komisie (NHC) Kuo Jen-chung.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

"Chcem vyzvať všetkých uzdravených pacientov, aby darovali svoju plazmu (tekutú zložku krvi), ktorá môže priniesť nádej kriticky chorým pacientom," uviedla. Jedenásť pacientov v stredočínskom meste Wu-chan, ohnisku ochorenia s novým označením COVID-19, dostalo infúziu plazmy už minulý týždeň. Informáciu poskytla Sun Jen-žung z Biologického centra na ministerstve pre vedu a technológie.

"Jedného z týchto pacientov už prepustili z nemocnice, jeden je schopný vstať z postele a chodiť a ďalší sa už všetci uzdravujú," dodala Sun. Výzva prišla niekoľko dní po tom, čo čínsky, štátom vlastnený výrobca liečiv hlásil úspešné výsledky pokusu v Prvej ľudovej nemocnici vo Wu-chane. Spoločnosť China National Biotec Group napísala v odkaze na svojom oficiálnom účte na čínskej sociálnej sieti WeChat, že stav veľmi vážne chorých pacientov, ktorým dali infúzie plazmy, "sa zlepšil do 24 hodín".

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila, že skúmanie využitia plazmy ako lieku na nový koronavírus je "dôležité", ale upozornila, že sa musí robiť "bezpečným spôsobom". "Je to veľmi dôležitá oblasť skúmania," povedal novinárom v Ženeve šéf programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan. Poukázal na to, že plazma sa už osvedčila ako účinný liek na záchranu životov v boji s celou škálou rôznych chorôb.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

"Je to veľmi rozumný spôsob skúmania liečby, predovšetkým vtedy, keď nemáme vakcíny a nemáme ani špeciálne antivirotiká," dodal Ryan. Jeho kolegyňa Sylvie Briandová, ktorá vedie útvar WHO pre pripravenosť na celosvetové nebezpečné nákazy, medzitým upozornila, že liečbu na báze plazmy môže byť ťažké rozšíriť natoľko, aby sa dostala k veľkým počtom pacientov. Zdôraznila tiež nutnosť starostlivo dodržiavať bezpečnostné postupy.

"Krvnými produktmi môžeme šíriť aj iné prenosné choroby, takže správny postup... je veľmi dôležitý," dodala pre novinármi. Sun z Biologického centra zdôraznila, že "klinické štúdie ukázali, že infúzie plazmy (od uzdravených pacientov) sú bezpečné a účinné".

Darcovia krvi absolvujú test na uistenie, že nie sú nositeľmi koronavírusu, informoval hlavný lekár Prvej nemocnice Pekinskej univerzity Kuej-čchiang. "Vezme sa iba plazma, nie celá krv," vysvetlil. "Ďalšie zložky krvi, vrátane červených krviniek a krvných doštičiek, sa infúziou vrátia darcom," doplnil Kuej-čchiang.

Vláda plánuje evakuovať Britov uviaznutých na lodi Diamond Princess

Britské ministerstvo zahraničných vecí pripravuje leteckú evakuáciu britských občanov z výletnej lode Diamond Princess, ktorá je v karanténe v Japonsku v súvislosti s nákazou novým typom koronavírusu. Informovala o tom v utorok televízia Sky News. Loď Diamond Princess je od začiatku februára v karanténe v prístave mesta Jokohama. Na jej palube sa nachádzalo 3711 ľudí vrátane viac ako 70 britských občanov.

Na koronavírus zomrel riaditeľ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

Vláda podľa Sky News nadväzuje s britským občanmi na lodi kontakt a odporúča im, aby pripravovaný let využili. Zároveň ich upozornila, že ak palubu lode opustia pred spustením organizovanej evakuácie, môžu mať problémy pri návrate domov inými komerčnými dopravnými prostriedkami.

Britskí občania za prevoz nebudú musieť zaplatiť. Budú však musieť podpísať súhlas, že po návrate do  vlasti pôjdu do 14-dňovej izolácie. Nákazu zatiaľ potvrdili u viac ako 450 pasažierov lode, medzi ktorými sú aj štyria Briti. V súčasnosti sa nachádzajú v nemocnici v Japonsku. Spojené štáty už z lode dvoma charterovými letmi evakuovali viac ako 300 svojich občanov. Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u 14. z nich.

Aeroflot zrušil niektoré lety do Číny pre nízky záujem

Ruská národná letecká spoločnosť Aeroflot v pondelok oznámila, že ruší niektoré lety smerujúce do Číny pre nízky záujem. Oznámenie prichádza v čase obáv pred šíriacim sa koronavírusom. Správu priniesla agentúra Reuters.

Na koronavírus zomrel riaditeľ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

Letecká spoločnosť bude prevádzkovať jeden let do Pekingu a Šanghaja denne, namiesto súčasných dvoch. Opatrenie sa týka obdobia od utorka do 28. marca. Aeroflot o tom informoval na svojej internetovej stránke. Aeroflot takisto zrušil niekoľko letov do Kuang-čou (Kantonu) a Hongkongu. Naďalej však do týchto miest bude lietať štyrikrát týždenne. Ďalšie veľké ruské letecké spoločnosti zastavili lety do Číny koncom januára.  

Singapurské aerolínie do mája dočasne rušia viaceré lety

Singapurské aerolínie oznámili, že do mája pre nízky záujem dočasne zrušia viaceré plánované lety. Dôvodom je epidémia smrtiaceho koronavírusu, ktorý sa šíri zo stredočínskeho mesta Wu-chan. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Opatrenie sa bude týkať letov do viacerých destinácií vrátane Frankfurtu nad Mohanom, Jakarty, Londýna, Los Angeles, Bombaja, Paríža, Soulu a Tokia. Situáciu budú aerolínie naďalej monitorovať a podľa potreby robiť ďalšie úpravy svojich letových plánov.

Epidémia koronavírusu naďalej tlačí ceny ropy nadol

Ceny ropy klesli, keďže vplyv epidémie koronavírusu v Číne sa zväčšil. Ľahká americká ropa v elektronickom obchodovaní na newyorskej komoditnej burze v utorok ráno oslabila o 37 centov na 51,68 USD za barel. Nedarilo sa ani severomorskej rope Brent, ktorej cena sa považuje za medzinárodnú referenčnú cenu. Ropa Brent v utorok ráno stratila 58 centov a obchodovala sa na úrovni 57,09 USD za barel.

Viac o téme: NemocnicaSmrťRiaditeľČínaKoronavírusWu-chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu