Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koronavírus sa šíri: Ďalšie mestá obmedzili pohyb obyvateľstva, Vietnamcov izolujú

(Zdroj: TASR/CDC via AP, File)

PEKING - Ďalšie čínske mestá zaviedli v utorok obmedzenia pohybu obyvateľstva v snahe zastaviť šírenie nového nákazlivého koronavírusu. Jedno z nich sa nachádza len zhruba 175 kilometrov od najľudnatejšieho čínskeho mesta Šanghaj, informovala agentúra AFP.

Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nakazenia novým koronavírusom 2019-nCoV v Číne v utorok stúpol na 425. Celkový počet infikovaných stúpol na vyše 20.400 osôb. V oblasti mesta Wu-chan v provincii Chu-pej, považovaného za epicentrum šírenia vírusu, boli už predtým zavedené karanténne zóny s obmedzeným pohybom obyvateľstva, v ktorých žije viac ako 50 miliónov ľudí. V utorok k nim pribudli ďalšie mestá, v ktorých žije celkovo zhruba 12 miliónov ľudí. Všetky sa nachádzajú vo východočínskej provincii Če-ťiang.

V tejto provincii už potvrdili najmenej 829 prípadov nákazy koronavírusom. To je v rámci Číny najvyšší počet mimo samotného epicentra epidémie, provincie Chu-pej, kde čelí reštrikciám už viac ako 50 miliónov obyvateľov. V celom meste Tchaj-čou a častiach miest Chang-čou a Ning-po úrady zaviedli reštrikcie, v rámci ktorých bude môcť vyjsť von iba jeden člen každej domácnosti, aj to len raz za dva dni, aby nakúpil potraviny a ďalšie základné potreby.

V meste Chang-čou bol tento režim zavedený aj v obvode, kde má hlavné sídlo čínsky internetový gigant Alibaba. Okrem iného tam platí povinnosť nosiť na tvári ochranné rúška a vykonávajú sa povinné merania telesnej teploty a kontroly dokladov.   Tchaj-čou, ktoré sa nachádza zhruba 850 kilometrov od epicentra epidémie, taktiež výrazne obmedzilo železničné spojenie s vonkajším svetom.

Zaviedli sa tiež kontroly obyvateľstva pri vstupe do obytných zón, v rámci ktorých musia občania predkladať preukazy totožnosti. Bol tiež zavedený zákaz prenájmu bytov osobám, ktoré v posledných týždňoch navštívili oblasti najviac postihnuté šírením vírusu. Už v nedeľu ohlásilo podobné opatrenia iné mesto v provincii Če-ťiang, deväťmiliónový Wen-čou.

Stovky navrátilcov z Číny izolujú

Približne 950 Vietnamcov, ktorí sa v najbližšom čase vrátia z Číny, dajú do karantény na dvoch vojenských základniach v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na správy vietnamských štátnych médií. Vietnamskí občania budú minimálne 14 dní izolovaní na dvoch vojenských základniach ležiacich neďaleko metropoly Hanoj. Kedy presne sa ich návrat očakáva, miestne médiá neuviedli.

Vo Vietname doposiaľ potvrdili deväť prípadov nákazy novým koronavírusom, ktorý sa šíri zo stredočínskej provincie Chu-pej. Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nakazenia novým druhom koronavírusu 2019-nCoV v Číne v utorok stúpol na 425. Celkový počet infikovaných vzrástol na vyše 20.400.

Ak sa počas dvojtýždňovej karantény u niektorého z navrátilcov prejaví horúčka alebo iné symptómy ochorenia, bude prevezený do nemocnice. Vietnam už v nedeľu pre obavy z koronavírusu úplne pozastavil letecké spojenie s Čínou. Zatiaľ posledný, deviaty prípad nákazy vírusom 2019-nCoV bol vo Vietname potvrdený v utorok.

Viac o téme: ObyvateľstvoŠírenieČínaVietnamKoronavírusWu-chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu