Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Napätie neutícha: Neďaleko americkej ambasády v Bagdade dopadlo viacero rakiet

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

BAGDAD - Viacero rakiet dopadlo v nedeľu do blízkosti americkej ambasády ležiacej v tzv. Zelenej zóne irackého hlavného mesta Bagdad. S odvolaním sa na dva zdroje z prostredia tamojších bezpečnostných síl o tom informovala agentúra AFP.

Spravodajcovia tejto agentúry potvrdili, že z bagdadskej Zelenej zóny, v ktorej leží väčšina zahraničných veľvyslanectiev, bolo počuť hlasné dunenie. Jeden zo zdrojov z prostredia irackých bezpečnostných síl uviedol, že oblasť zasiahli tri rakety typu kaťuša. Druhý zdroj uviedol, že rakiet bolo až päť. Nijakých mŕtvych či zranených zatiaľ nehlásili. K incidentu došlo po nedávnom raketovom útoku na americké ciele v Iraku, ktorý vykonal Irán ako odplatu za zabitie svojho generála, pripomína AFP.

Iránske revolučné gardy vypálili 8. januára rakety na dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Útok bol odvetou za zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního z 3. januára, ktoré nariadil prezident USA Donald Trump. V čase raketového útoku z 8. januára bola väčšina zo zhruba 1500 amerických vojakov schovaná v bunkroch, keďže boli vopred varovaní.

Trump pôvodne vyhlásil, že pri iránskom útoku neutrpeli zranenia žiadni vojaci. Predstavitelia americkej armády neskôr uviedli, že symptómy sa bezprostredne po útoku u vojakov neprejavovali a tí ich začali nahlasovať až v nasledujúcich dňoch. Pred pár dňami oznámili, že pri útoku sa zranilo až 34 amerických vojakov, ktorým bol diagnostikovaný otras mozgu alebo traumatické poranenie mozgu.

Viac o téme: AmbasádaRaketyUSADonald TrumpIránIrakBagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu