Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Záhada Jakubiskovho narodenia: Sám netušil, aká je pravda!

Juraj Jakubisko Zobraziť galériu (3)
Juraj Jakubisko (Zdroj: Peter Frolo)

BRATISLAVA - Verejnosť dnes oplakáva smrť legendárneho režiséra Juraja Jakubiska. Ako sa oficiálne uvádza, narodil sa 30. apríla, no v roku 2020 prezradil, že jeho narodenie obostiera nevyriešená záhada.

Juraj Jakubisko sa narodil 30. apríla 1938 v obci Kojšov na východe Slovenska. Ako ale vyšlo najavo v roku 2020, nemusí ísť úplne o správny dátum. „Ja, keď som sa narodil, tak v mojej rodnej dedine Kojšov nemali hodiny. A ja som sa narodil v noci. A nikto nevedel, či to bolo pred polnocou alebo po polnoci. Takže nikto nevie či som sa narodil na deň čarodejníc (30. 4.) alebo na deň práce (1. 5.). Doteraz to neviem,” s úsmevom vtedy povedal v rannom vysielaní televízie Joj. 

Galéria: Juraj Jakubisko

Jakubisko vyštudoval Strednú umelecko-priemyselnú školu v Bratislave, najskôr sa dostal na grafiku, potom prestúpil na fotografiu. Neskôr sa dostal do Prahy na FAMU – odbor réžia, následne si pridal aj kameru a vyštudoval VŠ v oboch odboroch.

Po absolutóriu režijne debutoval filmom Kristove roky (1967). Nasledovali filmy Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) a tragikomédia Dovidenia v pekle, priatelia (1970, dokončená 1990), ktoré zakázali v 70. rokoch minulého storočia a Jakubisko sa mohol venovať len dokumentárnej tvorbe.

Záhada Jakubiskovho narodenia: Sám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Jakubiskov film Postav dom, zasaď strom (1979), ktorý nakrútil po niekoľkoročnej odmlke bol majstrovským dielom. Nasledovala komédia Nevera po slovensky (1980). Vrcholom jeho tvorby 80. rokov 20. storočia je historická sága Tisícročná včela (1983), ktorá získala množstvo ocenení, podobne ako filmová rozprávka Perinbaba (1985). Predrevolučné obdobie uzavrel filmom Sedím na konári a je mi dobre (1989).     

Po roku 1990 sa Juraj Jakubisko režisérsky podieľal na filmoch Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992), Nejasná správa o konci sveta (1997), Post Coitum (2004), Bathory (2008) a i.

Za svoju tvorbu získal množstvo domácich i zahraničných ocenení. Od januára 2003 je Juraj Jakubisko nositeľom najvyššieho štátneho vyznamenania Pribinov kríž II. triedy za zásluhy v oblasti slovenskej kinematografie. V roku 2016 získal národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii. V októbri 2016 mu udelil český prezident Miloš Zeman pri príležitosti osláv 98. výročia vzniku samostatného Československa medailu za zásluhy I. stupňa v oblasti umenia.

Pri príležitosti Jakubiskových 75. narodenín vyšla v roku 2013 jeho autobiografia Živé striebro, v ktorej zachytil prvých tridsaťtri rokov svojho života. Od roku 1993 žil Juraj Jakubisko spolu s manželkou, herečkou a producentkou Deanou Horváthovou v českej metropole Prahe. 

Záhada Jakubiskovho narodenia: Sám
Zobraziť galériu (3)

Viac o téme: Juraj Jakubisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu