Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na smrť Jakubiska reaguje ministerstvo kultúry: Umelecký svet opustila LEGENDA! Ovplyvnil generácie režisérov

Juraj Jakubisko Zobraziť galériu (2)
Juraj Jakubisko (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Umelecký svet opustila legenda slovenskej a českej kinematografie. Ministerstvo kultúry (MK) SR to uviedlo na sociálnej sieti v reakcii na úmrtie režiséra Juraja Jakubiska. Manželke, deťom a všetkým pozostalým vyjadrilo úprimnú sústrasť.

"Patril k najinovatívnejším filmovým tvorcom slovenskej kinematografie, bol autorom kultových postáv a filmov, ktoré sa stali pevnou súčasťou dejín česko-slovenskej kinematografie," priblížil rezort kultúry na sociálnej sieti. Filmy Kristove roky, Zbehovia a pútnici, Vtáčkovia, siroty a blázni či Dovidenia v pekle, priatelia ovplyvnili podľa ministerstva generácie režisérov.

Archívne video: Rozhovor s Jurajom Jakubiskom

Juraj Jakubisko rozhovor

"Spomienky na jeho diela magického realizmu zostanú súčasťou našej kultúrnej identity a dedičstva," zdôraznil rezort s tým, že v roku 1983 mal premiéru Jakubiskov výpravný veľkofilm Tisícročná včela, ktorý mohli diváci vidieť aj na slávnom benátskom festivale.

 

Umelecký svet opustila legenda slovenskej a českej kinematografie – režisér Juraj Jakubisko. Juraj Jakubisko zomrel v...

Posted by Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky on Saturday, February 25, 2023

Filmový režisér Juraj Jakubisko zomrel vo veku 84 rokov v Prahe krátko pred polnocou v noci z piatka 24. februára na sobotu. Preslávil sa filmami ako Tisícročná včela, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, ale napríklad aj historickým veľkofilmom Bathory či rozprávkou Perinbaba.

Viac o téme: Juraj Jakubisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu