Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Autor legendárneho hitu Hallelujah sa musí v hrobe obracať: DRSNÁ VOJNA o jeho rozprávkový majetok!

Leonard Cohen Zobraziť galériu (3)
Leonard Cohen (Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Pizzello, File)

OTTAWA - Kanadský básnik a pesničkár Leonard Cohen (†82) sa vďaka svojej tvorbe stal známym po celom svete. Jeho pieseň Hallelujah poznajú takmer všetci fanúšikovia hudby. Tvorba mu okrem slávy priniesla aj slušný majetok. O ten sa v týchto dňoch vedie vyostrený súdny spor, v ktorom sú zapojené jeho deti.

Leonard Cohen počas svojho života doslova prekvital aktivitou. Na svojom konte má stovky piesní a románov, ktoré si získali srdcia fanúšikov po celom svete. Najviac si ho však ľudia spájajú s dnes už legendárnou piesňou Hallelujah. 

Médiá v týchto dňoch zaplnili správy o súdnom spore, v rámci ktorého sa rieši, kto bude mať právo nakladať s jeho majetkom. Umelec totiž pred smrťou založil Leonard Cohen Family Trust, ktorá zoskupuje všetky jeho diela a aj autorské práva. Podľa súdu môžu mať hodnotu približne 48 miliónov dolárov!

Za správcu tohto majetku určil advokáta Roberta Koryho. To sa však nepáčilo jeho deťom - dcére Lorce (48) a synovi Adamovi (50). Podľa umelcových slov tak rozhodol preto, lebo neboli schopní spolupracovať a zabezpečiť, aby bolo o jeho majetok dobre postarané.

Syn Leonarda Cohena, Adam
Zobraziť galériu (3)
Syn Leonarda Cohena, Adam  (Zdroj: SITA/Justin Tang/The Canadian Press via AP)

Obaja však tieto tvrdenia odmietajú a celý prípad riešia súdnou cestou. Magazínu New York Post sa podarilo získať zápisnicu zo súdu, v ktorej sa píše, že ich otec rozhodnutie, v ktorom zveril majetok do rúk Koryho, veľmi ľutoval.

Právny zástupca Cohenových potomkov Adam Streisand na súde povedal: „Právnici a manažéri Leonarda Cohena zneužili jeho dôveru, aby ukradli milióny dolárov aj jeho odkaz vlastným deťom!” Ďalej Koryho obvinil z toho, že sfalšoval kľúčovú stranu v dokumente, ktorý rozhodol o tom, že bude správcom majetku. V origináli malo byť napísané, že sa po jeho smrti majú o majetok postarať spomínané deti a Koryho exmanželka a Cohenova milenka v jednom Anjani Thomas. 

Kory mal však túto stranu zameniť a napísať, že po smrti umelca sa bude o jeho majetok starať on.

Leonard Cohen
Zobraziť galériu (3)
Leonard Cohen  (Zdroj: SITA/AP)

Cohen zomrel 7. novembra 2016 po tom, ako v noci odrazu spadol vo svojom dome v Los Angeles. Jeho smrť bola podľa jeho okolia nečakaná a pokojná. Boj o jeho majetok začal takmer okamžite potom a trvá až do dnešných dní.

Viac o téme: Leonard Cohen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu