Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Weinsteinovi hrozí za zverstvá viac ako 100 rokov za mrežami: Šokujúce slová jeho právnika o sexe v Hollywoode!

Harvey Weinstein Zobraziť galériu (4)
Harvey Weinstein (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Bývalý americký filmový producent Harvey Weinstein (70) využíval svoju moc a vplyv v Hollywoode, aby mohol znásilňovať ženy, pričom tie, ktoré sa voči nemu vzopreli, sa museli obávať o svoju kariéru. Povedal to v pondelok počas prvého dňa dvojmesačného súdneho procesu v Los Angeles zástupca okresného prokurátora Paul Thompson.

Obžaloba tvrdí, že Weinstein v rokoch 2004 až 2013 sexuálne napadol v Beverly Hills a Los Angeles päť žien, za čo mu hrozí vyše 100 rokov väzenia. Čelí obvineniam v 11 bodoch vrátane sexuálneho násilia či núteného orálneho styku.

Do poroty zasadlo deväť mužov a tri ženy. Pred súdom pod pseudonymom vypovedalo osem žien. „Každá z nich vystúpila nezávisle od seba a navzájom sa nepoznajú,” uviedol sudca. Jedna zo žien bola identifikovaná ako Jennifer Siebelová Newsomová, manželka kalifornského guvernéra Gavina Newsoma. Producent ju údajne znásilnil v roku 2005, keď sa snažila presadiť vo filmovom priemysle a chcela sa stať herečkou. 

Prokuratúra uviedla, že Weinstein využíval svoju pozíciu "kráľa" filmového priemyslu na útočenie na ženy v hotelových izbách. „Báli sa, že by mohol zničiť ich kariéru, ak by nahlásili, čo spravil,” povedal Thompson. Porotcom prehral časti nahrávok obetí, v ktorých Weinsteina opisujú ako "najmocnejšiu osobu vo (filmovom) priemysle". 

Harvey Weinstein
Zobraziť galériu (4)
Harvey Weinstein  (Zdroj: SITA)

Weinstein obvinenia odmieta a tvrdí, že všetky sexuálne styky boli konsenzuálne. Podľa advokáta Marka Werksmana pohlavné styky fungovali v Hollywoode ako tovar pri výmennom obchode. „Bola to skúška gaučom. Každý to robil... Pretože každý chcel niečo od niekoho,” uviedol.  

Mark Werksman
Zobraziť galériu (4)
Mark Werksman  (Zdroj: SITA)

Weinsteinov právnik tiež novinárom povedal, že najnovšie obvinenia sa týkajú obdobia spred mnohých rokov a nemôžu byť "podložené ani potvrdené žiadnymi forenznými dôkazmi" či "dôveryhodnými svedkami". Thompson sa ale nazdáva, že svedkyne dlho mlčali, lebo sa báli producentovho mocného vplyvu. 

Weinstein si už odpykáva 23-ročný trest väzenia za znásilnenie a ďalšie trestné činy po tom, čo mu ho v roku 2020 udelil súd v New Yorku. Okrem toho je obvinený aj v Británii, a to z dvoch sexuálnych útokov, ktorých sa mal dopustiť voči jednej žene v Londýne v roku 1996. Celkovo voči nemu vznieslo obvinenia z obťažovania či sexuálneho napadnutia takmer 90 žien vrátane Angeliny Jolie, Gwyneth Paltrowov a Salmy Hayek.

Viac o téme: Harvey Weinstein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu