Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO 63. ročník udeľovania Grammy ovládli ženy, americké ikony sa zapísali do histórie

Americká speváčka Taylor Swiftová Zobraziť galériu (4)
Americká speváčka Taylor Swiftová (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

LOS ANGELES - Ženy dominovali 63. ročníku odovzdávania amerických hudobných cien Grammy, ktoré sa z dôvodu pandémie koronavírusu konalo v oklieštenej podobe a o takmer dva mesiace neskôr, ako bolo pôvodne plánované.

V najprestížnejšej kategórii album roka zvíťazila americká speváčka Taylor Swiftová s titulom Folklore. Stala sa tak prvou ženou, ktorá si v tejto kategórii odniesla v poradí tretiu cenu — porota v predchádzajúcich rokoch ocenila jej albumy Fearless a 1989.

Grammy v štyroch kategóriách — najlepší výkon v štýle R&B (Black Parade), najlepší videoklip (Brown Skin Girl), najlepší rapový výkon a najlepšia rapová skladba (Savage) — získala Swiftovej krajanka Beyoncé. S celkovým počtom 28 cien Grammy sa tak medzi ženami dostala pred americkú country-bluegrassovú speváčku a huslistku Alison Kraussovú, ktorá má na svojom konte 27 cien majúcich podobu zlatého gramofónu na čiernej podkladovej doske. V celkovom počte cien Grammy je pred Beyoncé už len dirigent Georg Solti, ktorý ich získal 31.

Beyoncé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Americká R&B speváčka H.E.R., vlastným menom Gabriella Sarmientová Wilsonová, zvíťazila v kategórii skladba roka (I Can't Breathe). Jej názov, v preklade Nemôžem dýchať, obsahuje slová Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel vlani v máji pri zatýkaní v Minneapolis a stal sa mottom hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží). Wilsonovej krajanka Billie Eilish ovládla kategóriu nahrávka roka (Everything I Wanted).

Americká raperka Megan Thee Stallion, vlastným menom Megan Jovon Ruth Peteová, si za singel Savage, na ktorom sa podieľala aj Beyoncé, odniesla tri ceny v kategóriách najlepší nováčik, najlepšia repová skladba a najlepší rapový výkon.

Megan Thee Stallion
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

Pred začiatkom galavečera boli vyhlásení víťazi vo vedľajších kategóriách. Raper Kanye West získal ocenenie v kategórii najlepší album kresťanskej hudby (Jesus Is King). Blue Ivy Carter, iba deväťročná dcéra Beyoncé a rapera Jay-Z, sa spolu so svojou mamou stala víťazkou v kategórii najlepší videoklip (Brown Skin Girl).

Tradičná ceremónia udeľovania cien Grammy sa mala pôvodne konať 31. januára v Los Angeles. Bola však presunutá na 14. marca. Toto rozhodnutie bolo prijaté na základe diskusií so zdravotníckymi expertmi, ako aj s umelcami, ktorí mali na galaverečeri vystúpiť, keďže oblasť Los Angeles bola v januári epicentrom šírenia koronavírusu v Kalifornii.

Ceny Grammy udeľuje od roku 1959 Národná akadémia hudobného umenia a vied (NARAS) za výnimočné úspechy v hudobnom priemysle. Pôvodne sa ocenenie nazývalo Gramophone Awards. Patrí k najvýznamnejším hudobným oceneniam na svete a považuje sa za ekvivalent filmových Oscarov. Viac ako 13.000 členov NARAS rozhodovalo tento rok o víťazoch v 83 kategóriách.

Viac o téme: GrammyTaylor Swiftová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu