Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Premietanie filmu Šialené interview v Berlíne ohrozené: KĽDR sľúbila nemilosrdný trest!

Film Šialené interview Zobraziť galériu (13)
Film Šialené interview (Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea sľúbila "nemilosrdný trest", ak satirický film Šialené interview premietnu na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne, aj napriek tomu, že premietanie snímky tam nie je naplánované. Informovala o tom dnes nemecká tlačová agentúra DPA.

Spojené štáty a Nemecko "musia okamžite zastaviť celú frašku s premietaním snímky na filmovom festivale, ktorá je zameraná proti KĽDR", uviedlo severokórejské ministerstvo zahraničných vecí citované štátnou tlačovou agentúrou KCNA.

"Tým, čo sa pokúšajú o teroristické činy a páchajú politicky motivované provokácie, ako aj tým, čo sa k nim pripojili v narušovaní suverenity a dôstojnosti KĽDR, sa nikdy nepodarí ujsť pred nemilosrdným trestom," uviedla agentúra KCNA, hlásna trúba severokórejského režimu.

Komédia Šialené interview (The Interview) sa podľa programu nemá premietať na tohtoročnom Berlinale, kde dostávajú priestor intelektuálne filmy, dôležité pre svetovú kinematografiu. Film z roku 2014 rozpráva príbeh dvoch nešťastných amerických novinárov zapletených do prípravy atentátu na severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý plánuje americká CIA (Ústredná spravodajská služba). V nemeckých kinách sa má začať premietať 5. februára, čo je aj prvý deň filmového festivalu. Severná Kórea predtým označila film za vojnový akt.

Americké tajné služby obviňujú Severnú Kóreu z rozsiahleho počítačového útoku na filmovú spoločnosť Sony Pictures v USA a z vyhrážok fyzickými útokmi na americké kiná, kde sa mala komédia Šialené interview premietať. Sony Pictures po vyhrážkach na krátky čas film stiahla, ale potom ho sprístupnila na internete, pričom zaznamenala značný komerčný úspech. Berlínsky filmový festival, známy aj ako Berlinale, sa bude konať na budúci mesiac a slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 14. februára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu