Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spojené štáty pred rokmi prenikli do severokórejských počítačových sietí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) začala v roku 2010 prenikať do severokórejských počítačových sietí, čo nakoniec pomohlo zaistiť dôkazy, ktoré presvedčili administratívu prezidenta Baracka Obamu, že za kybernetickými útokmi proti filmovej spoločnosti Sony Pictures stojí Pchjongjang.

Informoval o tom v nedeľu americký denník New York Times, ktorý sa odvolal na bývalých amerických a zahraničných predstaviteľov, ako aj na dokument patriaci NSA. Noviny v článku napísali, že špionážna agentúra NSA dokázala preniknúť do severokórejských systémov s pomocou juhokórejských a amerických spojencov, a to tak, že sa najprv nabúrala do čínskych sietí, ktoré spájali Severnú Kóreu so zvyškom sveta.

Denník ďalej citoval predstaviteľov, podľa ktorých sa program rozrástol a vyústil do zavedenia malvéru (škodlivého softvéru), ktorý mohol potom sledovať mnoho sietí a počítačov, používaných hackermi v Severnej Kórei (KĽDR).

Tieto aktivity sa nakoniec ukázali ako kľúčové pri presviedčaní amerického prezidenta Obamu, aby z útoku na Sony Pictures obvinil Severokórejčanov, povedali predstavitelia pre New York Times. Bolo to prvýkrát, čo Spojené štáty priamo obvinili inú krajinu z kyberútoku takéhoto rozsahu na americkej pôde, pripomenula agentúra Reuters.

Obama nemal v tomto prípade "nijaké pochybnosti", povedal pre denník vysokopostavený vojenský predstaviteľ USA. Severná Kórea (KĽDR) onačila obvinenie za "nepodložené". Spoločnosť Sony Pictures napadli hackeri vlani v novembri, keď sa firma pripravovala na premietanie komédie Šialené interview o fiktívnom pláne na zavraždenie severokórejského vodcu Kim Čong-una. Po kyberútoku nasledovali úniky pasáží z filmu na internet ešte pred premietaním snímky, ale unikli aj e-maily, ktoré spôsobili nepríjemnosti výkonným pracovníkom a hollywoodskym osobnostiam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu