Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aktivisti vypustili nad S. Kóreu letáky kritizujúce Kimov režim

Kim Čong-Un
Kim Čong-Un (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG – Skupina juhokórejských aktivistov vedená utečencom zo Severnej Kórey dnes oznámila, že vypustila cez hranicu balóny s letákmi kritizujúcimi severokórejského vodcu. Urobila tak napriek žiadosti, aby upustila od takéhoto plánu v čase, keď sa Soul usiluje o dialóg s Pchjongjangom.

Juhokórejská vláda sa snažila skupinu i ďalších aktivistov presvedčiť, aby "urobili múdre rozhodnutie" a odložili vypustenie letákov, pretože môže podnietiť spoločenské nezhody v Južnej Kórei a viesť k bezpečnostným hrozbám. Vypustenie balónov prišlo po tom, ako juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje minulý týždeň opätovne vyzvala na dialóg s KĽDR, napísala agentúra Reuters.

Pchjongjang pohrozil vojenskou akciou v prípade, ak juhokórejské úrady dovolia vypustenie letákov, a zdôraznil, že takýto krok poškodzuje medzikórejský dialóg zameraný na zníženie napätia a zlepšenie vzťahov. Aktivista Pak Sang-hak, ktorý pochádza zo Severnej Kórey a ktorý stál za vyslaním balónov s letákmi aj v minulosti, informoval, že jeho skupina tajne vypustila balóny cez hranicu v pondelok neskoro večer.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie, ktoré má na starosti vzťahy s KĽDR, uviedlo, že o tomto kroku vie, nemá však v úmysle v budúcnosti zasiahnuť dôraznejšie, aby plánom skupiny zabránilo.
Aktivistická skupina Pak Sang-haka uviedla, že chce do Severnej Kórey vyslať balónmi film Šialené interview o fiktívnom pláne atentátu na jej vodcu Kim Čong-una, ktorý vyvolal rozhnevané reakcie komunistickej krajiny.

Severná Kórea v minulosti strieľala na balóny s letákmi pri hranici, pričom strely dopadli aj na juhokórejské územie. Letáky často kritizujú mladého severokórejského vodcu a spochybňujú jeho oprávnenosť vládnuť v krajine, kde ľudia zápasia s chudobou, pokým jeho rodina žije v luxuse a veľmi obmedzené zdroje smerujú do zbrojných programov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu