Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Severná Kórea posilňuje svoje ozbrojené sily: Zaviedla povinnú vojenskú službu pre ženy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

PCHJONGJANG - Povinnú vojenskú službu pre ženy sa rozhodla zaviesť Severná Kórea v snahe posilniť svoje ozbrojené sily. S odvolaním sa na zdroje z tohto uzavretého komunistického štátu o tom dnes informoval britský denník The Guardian.

Povolávací rozkaz sa bude týkať žien vo veku od 17 do 20 rokov vo všetkých mestách a provinciách, a s napĺňaním tohto kroku už KĽDR začala. Dievčatá, ktorých sa povolávací rozkaz týka, prechádzajú tradičnou prehliadkou, pri ktorej zdravotníci kontrolovali fyzickú spôsobilosť a vyšetrovali dievčatá, či netrpia nejakou nákazlivou chorobou. Pre ženy bola minimálna možná výška pre službu v armáde v roku 2012 znížená na 142 centimetrov, ale tento limit údajne nie je príliš prísne dodržiavaný.
 
Nástup do vojenskej služby je v KĽDR tradične dvakrát do roka - v apríli a auguste. Ženy doteraz mohli absolvovať vojenskú službu na základe dobrovoľného prihlásenia. Do povinnej vojenskej služby ženy nastúpia prvýkrát tento rok v apríli.
 
Podľa novej politiky však nebudú musieť ženy stráviť v armáde tak dlhú dobu ako muži. Kým pre vojakov je povinná vojenská služba desať rokov, vojačky budú v armáde len do dosiahnutia 23 rokov, dodal The Guardian.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu