Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Syn Popolušky Šafránkovej (†68) zúri: ZNEUŽILI jeho mamu... ŽALOBA na Nemcov!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: ČT)

PRAHA - Uplynuli už takmer 3 roky od úmrtia legendárnej českej herečky Libušky Šafránkovej (†68). Mnohí si ju spájajú predovšetkým s úlohou krásnej Popolušky s rozprávky Tri oriešky pre Popolušku. Aktuálne sa v nemeckom zámku Moritzburg koná výstava... A tá poriadne vytočila Josefa Abrháma ml. (46) Zneužívajú vraj meno jeho mamy a podáva žalobu!

Film Tri oriešky pre Popolušku patrí ku kultovým počinom, ktorý milujú diváci nielen v Česku a na Slovensku, ale aj v ďalších krajinách Európy. Výnimkou nie je ani Nemecko, kde sa dej rozprávky natáčal. Práve tam v týchto dňoch prebieha veľkolepá výstava, na ktorú organizátori lákajú podobizňou samotnej Popolušky Libušky Šafránkovej. 

Galéria: Libuška Šafránková

Okrem toho v saskom zámku Moritzburg vystavujú fotky z jej súkromia a dokonca predávajú aj suveníry s jej tvárou. A to sa vôbec nepáči herečkinmu synovi Josefovi Abrhámovi mladšiemu. Organizátora podujatia preto kontaktoval a vyjadril voči tomu jasný nesúhlas. S porozumením sa však z jeho strany nestretol. Šafránkovej syn sa preto rozhodol na Nemcov podať žalobu.

„Pred začiatkom výstavy, a to dňa 20. 11. 2023, bola táto spoločnosť dôrazne upozornená na to, že syn Libuše Šafránkovej nesúhlasí s organizovaním výstavy, v rámci ktorej dôjde k využití osobnosti, mena či podobizne jeho matky,“ vyjadril sa pre Blesk.cz Abrhámov právnik Aleš Rozehnal. Vedenie zámku to však vtedy prešlo bez povšimnutia. 

Syn Popolušky Šafránkovej (†68)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Výstava začala o dva dni neskôr, a to s použitím nielen podobizne a mena Šafránkovej z rozprávky Tri oriešky pre Popolušku, ale v rámci výstavy boli zverejnené aj fotografie z jej súkromného života a jej ďalšej umeleckej tvorby. „Týmto konaním spoločnosť zasiahla do osobnostných práv Šafránkovej. V konkrétnom prípade nešlo len o jednoduché použitie mena a podobizne mŕtveho človeka za účelom jeho označenia v statusovom zmysle slova, ale k neoprávnenému využitiu mena a podobizne ku komerčnému účelu,“ pokračoval právnik. 

Syn Popolušky Šafránkovej (†68)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Organizátori vraj na mail od právnika zareagovali až v deň záhajenia výstavy a tvrdili, že reklamné predmety s podobizňou Šafránkovej nepredávajú. To sa však ukázalo ako klamstvo. Sám Abrhám totiž v decembri výstavu navštívil a predaj reklamných predmetov s tvárou jeho mamy pokračoval ďalej. 

„Spoločnosť bola vyzvaná, aby upustila od užívania mena a podoby Libuše Šafránkovej, a to ako v rámci výstavy, tak aj v rámci predaja reklamných predmetov. Syn Libuše Šafránkovej je pripravený domáhať sa ochrany cti a dôstojnosti jeho matky súdnou cestou,“ dodal právnik s tým, že sama Šafránková bola počas života zdržanlivá, čo sa týkalo povolenia k využívaniu jej podobizne pre komerčné účely. Vždy sa vraj snažila, aby predmety s jej tvárou mali určitú umeleckú hodnotu.

Viac o téme: Libuše ŠafránkováJosef Abrhám ml.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu