Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Smrť Jany Šulcovej (†76) odhalila TAJNÉ informácie: HONORÁRE hviezd S tebou mě baví svět!

Hviezdy S tebou mě baví svět na filme veľmi nezbohatli! Zobraziť galériu (3)
Hviezdy S tebou mě baví svět na filme veľmi nezbohatli! (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

PRAHA - Českú herečku Janu Šulcovú (†76) asi najviac preslávila postava, ktorú stvárnila v kultovej komédii S tebou mě baví svět. A po tom, čo Česko a Slovensko obletela smutná správa o jej náhlom skone, sa na verejnosť dostali informácie, o ktorých doposiaľ vedel len málokto. Takýto honorár dostali za natáčanie hviezdy legendárneho filmu!

Film S tebou mě baví svět patrí ku klasikám, ktoré na televíznych obrazovkách v období Vianoc skrátka nemôžu chýbať. Komédia preslávila aj herečku Janu Šulcovú, ktorá v piatok náhle zomrela. A po jej smrti sa na verejnosť začali vyplavovať informácie, ktoré doposiaľ vedel len málokto. Nielen o jej živote, ale aj o natáčaní legendárneho diela. 

Galéria: Jana Šulcová

Hviezdy vraj na filme veľmi nezbohatli. Na účet im po výrobe prišlo len 13 800 korún československých, čo bolo v tom čase približe 5 vtedajších platov. O závratných sumách za jeden natáčací deň mohli v roku 1983 herci len snívať. Honoráre totiž určovali tabuľky, ktoré presne stanovovali, kto má na akú sumu nárok. 

Umelci sa delili do troch základných skupín - národný umelec inkasoval 1200 Kčs za natáčací deň, zaslúžilí umelec 800 Kčs a ostatní dostávali po 600. No a hlavné hviezdy filmu Šulcová, Václav Postránecký, Július Satinský, Pavel Nový, Eliška Balzerová aj Zdena Studenková v tom čase spadali do tretej kategórie, čiže do tej "najlacnejšej". 

Smrť Jany Šulcovej (†76)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

Každý zo spomínaných hercov tak za úlohu v S tebou mě baví svět zinkasoval presne 13 800 Kčs. Priemerný mesačný plat pritom v tom čase predstavoval 2 765 korún a napríklad kilo ryže stálo 10 korún. No a také deti, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou deja, dostali za celé natáčanie len 3 tisícky. 

Zaujímavosťou tiež je, že režisérke a scenáristke Márii Poledňákovej odsúhlasili na výrobu 3 900 000 korún a hoci sa snažila šetriť, ako vedela, tento limit napokon prešvihla o 10%. To bol však problém, z vlastných peňazí preto musela zaplatiť pokutu.

Smrť Jany Šulcovej (†76)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

Viac o téme: S tebou mě baví světJana Šulcová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu