Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovenský hudobník prežil svojho syna: Bol zapletený do kauzy s Kočnerom!

Siloš Pohanka starší Zobraziť galériu (3)
Siloš Pohanka starší (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Siloš Pohanka bol významný slovenský džezový hudobník. Toto netradične znejúce meno sa však objavilo aj v kauze Kočner versus Rusko, v tomto prípade išlo o umelcovho syna. Dnes si pripomíname 12. výročie smrti muzikanta, ktorý svojho syna prežil o päť rokov.

Siloš Pohanka patril k prvej generácii hudobníkov slovenskej populárnej hudby, ktorá vychádzala zo swingového modelu. Vo svojich začiatkoch sa snažil o dôslednejšie džezové smerovanie, či už ako trubkár podľa vzoru Louisa Armstronga v dixielande, alebo v rozvíjaní orchestrálneho swingu. Jeho orchester mal v 60. rokoch 20. storočia na Slovensku dominantné postavenie.

Slovenský hudobník prežil svojho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Siloš Pohanka sa narodil 6. februára 1926 v českom Hodoníne, ale svoj život prežil viac na Slovensku. Na bratislavskom Štátnom konzervatóriu vyštudoval v roku 1951 hru na trúbke a dirigovanie. V rokoch 1947 – 1949 bol členom Tanečného orchestra bratislavských vysokoškolákov zameraného na tanečnú hudbu s prvkami swingu a čiastočne aj moderného džezu. Lídrom trúbkovej sekcie sa stal ako člen skupiny Kolektív, neskôr premenovanej na Orchester Jána Siváčka.

V roku 1956 založil skupinu Dixieland - prvú profesionálnu skupinu tradičného džezu na Slovensku. Skupina zaznamenala úspechy v zahraničí, nahrávali pre rozhlas a televíziu. V roku 1958 vznikol Orchester Siloša Pohanku, ktorý hrával repertoár zameraný na dobovú tanečnú hudbu a v 60. rokoch minulého storočia sa stal najvyužívanejším orchestrom najmä v televízii.

Ako interpret kládol Siloš Pohanka dôraz najmä na exaktné frázovanie, vyváženosť sekcií a dokonalosť ladenia, čo sa prejavilo aj pri hraní skladieb európskej klasiky. Ako prvý v strednej Európe začal hrať, komponovať a aranžovať v štýle výborného kanadského džezového trubkára, kapelníka a skladateľa Maynarda Fergusona.

V roku 1965 na Medzinárodnom džezovom festivale v českej Prahe prezentoval Orchester Siloša Pohanku džezové kompozície Bohuslava Trnečku. V rokoch 1970 – 1978 sa Pohanka dal na sólovú dráhu, ako štúdiový hudobník pôsobil so spevákmi v západnej Spolkovej republike Nemecko (SRN), príležitostne vystupoval s džezovými orchestrami a nahrával barokovú hudbu. Neskôr prednášal dejiny barokovej hudby na dvojmesačnom kurze v Scottsdale Community College v americkej Arizone. Založil Tanečný orchester Československej televízie v Bratislave, ktorý v rokoch 1985 – 1989 viedol spolu s Braňom Hroncom.

Slovenský hudobník prežil svojho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Siloš Pohanka zomrel 14. júna 2011 vo veku 85 rokov v Bratislave. Stalo sa tak päť rokov po smrti jeho syna Siloša Pohanku mladšieho, ktorý zomrel 28. júna 2006. Muzikantov syn si zahral v niekoľkých filmoch, pôsobil vo verejnoprávnej televízii a neskôr začal podnikať v audiovizuálnej oblasti. 

Práve on pomohol Pavlovi Ruskovi založiť televíziu Markíza, keď mu ustúpil v boji o licenciu. Na základe toho mal prisľúbenú istú finančnú kompenzáciu, ktorú ale nikdy nedostal. Preto časom odstúpil svoju zmenku Mariánovi Kočnerovi a jeho firme Gamatex, ktorá sa neskôr pokúsila prevziať nadvládu nad Ruskovou televíziou v Záhorskej Bystrici. Rusko a Kočner sa napokon postavili proti sebe na súde v kauze falšovania zmeniek. 

Viac o téme: Siloš Pohanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu