Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie čiastočne podporil odvolanie Mariana Kočnera

Marián Kočner Zobraziť galériu (2)
Marián Kočner (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Generálny advokát Súdneho dvora EÚ Athanasios Rantos navrhol v odvolacom konaní zrušiť časť rozsudku Všeobecného súdu EÚ, ktorý zamietol žalobu slovenského podnikateľa Mariana Kočnera proti Europolu. Marian Kočner sa na Všeobecnom súde sťažoval, že zverejnením prepisov jeho súkromnej komunikácie z mobilných telefónov v médiách počas vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej utrpel ujmu, a žiadal odškodné vo výške 100.000 eur.

Údaje z dvoch mobilných telefónov, ktoré údajne patrili Marianovi Kočnerovi, extrahoval v rámci vyšetrovania Europol na žiadosť slovenských orgánov. Tieto informácie vrátane intímnej komunikácie Mariana Kočnera sa v máji 2019 objavili v slovenskej tlači. Europol navyše v jednej zo svojich správ uviedol, že Marian Kočner sa od roku 2018 nachádza vo väzbe pre podozrenie z finančnej trestnej činnosti a že jeho meno je tiež prepojené na takzvané mafiánske zoznamy a kauzu Panama Papers.

archívne video Vyjadrenia po rozsudku Špecializovaného trestného súdu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka

Vyjadrena po rozsudku Špecializovaného trestného súdu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

Súd zdôraznil, že Marian Kočner nepredložil dôkaz o zodpovednosti Europolu

Marian Kočner následne podal žalobu na Všeobecný súd EÚ so žiadosťou odškodné za zverejnenie tejto komunikácie. V septembri 2021 súd jeho podnet zamietol s tým, že údaje z mobilných telefónov mal vtedy k dispozícii nielen Europol, ale aj slovenské orgány. Súd zdôraznil, že Marian Kočner nepredložil dôkaz o zodpovednosti Europolu. Taktiež vraj nepreukázal, že mafiánske zoznamy vyhotovil Europol. Marian Kočner sa následne odvolal na Súdny dvor EÚ.

Marián Kočner
Zobraziť galériu (2)
Marián Kočner  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Generálny advokát Súdneho dvora EÚ teraz uvádza, že pre dotknutú fyzickú osobu môže byť ťažké určiť, či škoda, ktorú utrpela v dôsledku nezákonného spracúvania údajov, je následkom krokov Europolu alebo orgánov členského štátu. Rantos sa teda nazdáva, že Europol a príslušný členský štát by mali byť za škodu zodpovední spoločne – preto navrhuje rozsudok v tejto časti zrušiť. Ohľadne údajného zápisu Mariana Kočnera do mafiánskych zoznamov, naopak, navrhuje generálny advokát odvolanie zamietnuť.

Viac o téme: OdvolanieMarián KočnerSúdny dvor Európskej únieGenerálny advokátČiastočné podporenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu