Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rozhovor s Alžbetkou z Perinbaby: Zaspomínala si na nezabudnuteľné momenty z nakrúcania!

Petra Vančíková-Kolevská v úlohe Alžbetky Zobraziť galériu (4)
Petra Vančíková-Kolevská v úlohe Alžbetky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ubehlo už dlhých 35 rokov odvtedy, čo sa na televízne obrazovky slovenských a českých televízií dostala legendárna vianočná rozprávka Perinbaba, ktorá je dodnes neoddeliteľnou súčasťou najkrajších sviatkov v roku. My sme jej predstaviteľku Petru Kolevskú-Vančíkovú (54) stretli na nakrúcaní relácie RTVS s názvom Pumpa a pri tejto príležitosti nám odpovedala aj na zopár otázok.

Petra, ako si spomínate na nakrúcanie prvej Perinbaby, kde ste stvárnili úlohu krásnej Alžbetky?

Samotné spomienky na natáčanie tejto rozprávky sa čoraz viac stávajú úplne samostatnou rozprávkou. Pre dnešných mladých filmových tvorcov, perfektne ovládajúcich vytváranie digitálnych trikov a animácií, sú naše rozprávania o nakrúcaní v časoch, keď existovali len triky „mechanické“, doslova výletom do čarovného sveta. Aj ja si uvedomujem, že som mala šťastie zažiť ešte túto éru a najmä si ju poriadne užiť.

Galéria: Petra Vančíková-Kolevská

Ktoré spomienky patria k tým najsilnejším? 

Práve spomienky na skutočné lietanie na Perinbabinej perine vo výške 25 ať 30 metrov nad zemou, brodenie sa ľadovou vodou v skutočnej ľadovej jaskyni, či lovenie rýb uprostred zamrznutého, skutočného rybníka patria k tým, ktoré len tak ľahko nevyblednú. Pretože to nie sú spomienky len na moje osobné zážitky, ale aj na neskutočne dokonalé filmárske remeslo, ktoré dokázalo preniesť svet fantázie na filmové plátno bez pomoci sofistikovaných počítačových programov a špičkových digitálnych technológií.

Petra ako Alžbetka v kultovej rozprávke Perinbaba
Zobraziť galériu (4)
Petra ako Alžbetka v kultovej rozprávke Perinbaba  (Zdroj: Instagram Perinbaba official)

Juraj Jakubisko vás oslovil, aby ste si zahrali aj v pokračovaní, a tak sa objavíte i v Perinbabe 2. Neváhali ste? 

Bol to pre mňa doslova „výlet do mladosti“, nakoľko sa herectvu profesionálne nevenujem už veľmi veľa rokov. A aj keď som ponuku – postaviť sa opäť pred kameru – prijala najmä z nesmiernej úcty k tvorbe režiséra Juraja Jakubiska, neľutovala som.

Aké to bolo, absolvovať to znova po rokoch?

Nesmierne som si to užila. Najmä ten pocit – akoby sa vrátil čas, a my sme spolu v nakrúcaní pokračovali len po pár dňovej prestávke. Dúfam, že sa Jurajovi podarí vyčariť niečo podobné aj v divákoch, ktorí budú sledovať Perinbabu 2. Že aj oni budú mať pocit, že sledujú, ako plynulo pokračuje príbeh, ktorý mali tak radi... 

Petru Kolevskú-Vančíkovú sme stretli počas nakrúcania Pumpy
Zobraziť galériu (4)
Petru Kolevskú-Vančíkovú sme stretli počas nakrúcania Pumpy  (Zdroj: Ján Zemiar)

Vaše meno sa bude s Alžbetkou spájať už navždy. Nemali ste niekedy pocit, že už by aj stačilo? 

Neviem, ako by som vnímala neustále spájanie s Alžbetkou, ak by som sa herectvu profesionálne venovala aj naďalej. Ale takto sa to pre mňa stalo skutočne príjemnou súčasťou môjho života. Veľmi si vážim každého diváka, ktorý aj po toľkých rokoch vyjadrí uznanie, či poďakuje za krásnu rozprávku. Pre mňa je to taký pretrvávajúci signál, že ľudia ešte stále túžia po šťastných koncoch a rozprávkovej spravodlivosti. Len ma – čoraz viac – prekvapuje, že vo mne ešte stále na uliciach, v obchodoch, či pri iných náhodných stretnutiach Alžbetku spoznávajú.

Ďakujeme za rozhovor a dodávame, že herečku Petru Kolevskú-Vančíkovú uvidíte už dnes o 21:35 v relácii Pumpa na Jednotke! 

Takto dnes vyzerá filmová Alžbetka
Zobraziť galériu (4)
Takto dnes vyzerá filmová Alžbetka  (Zdroj: Ján Zemiar)

Viac o téme: PerinbabaPetra Kolevská-Vančíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu