Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Samovražda, experimentovanie s antidepresívami, halucinácie: Najnáročnejšie úlohy Moniky Potokárovej (†27)

Monika Potokárová Zobraziť galériu (11)
Monika Potokárová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Herecká profesia naozaj nie je ľahká. Umelci sa neustále prevteľujú do iných postáv a niektoré charaktery sú skutočne náročné. Monika Potokárová (†27) pred rokom sama prezradila, že má v repertoári množstvo depresívnych úloh. V tom čase skúšala hru Antigona, kde na konci musela spáchať samovraždu...

Monika Potokárová bola taká talentovaná, že niektorí jej herectvo prirovnávali k dýchaniu, tak prirodzene dokázala splynúť so svojimi postavami. Keď si však predstavíte, že aktuálne hrala 12 charakterov... Nie je to ľahká úloha. 

Ona sama Adele Banášovej v talk šou Trochu inak prezradila, že mnoho jej postáv je psychicky náročných. „Mám diapazón depresívnych úloh. Veľmi to prospieva môjmu psychickému zdraviu. Tak je momentálne nastavený repertoár. Teraz skúšam Antigonu, pôjdem živá do hrobky, to sa veľmi teším,” povedala začiatkom minulého roka. 

Samovražda, experimentovanie s antidepresívami,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SND/Ctibor Bachratý)

Kto si pamätá povinné čítanie, vie, že Antigona je uväznená, lebo napriek zákazu sa rozhodla pochovať svojho brata. „Ja som si vybrala smrť, ty si si vybrala život,” hovorí v jednej chvíli Isméne, ktorá požaduje rovnaký trest. Antigona sa nakoniec vo svojej hrobke obesí. 

Monika poslednýkrát stála na divadelných doskách v sobotu v hre Vedľajšie účinky. Stvárňovala tam dobrovoľníčku, ktorá sa zapojila do lekárskeho experimentu s antidepresívami. Jej postava Connie nadviazala vzťah s ďalším dobrovoľníkom, no neskôr sú sami zmätení zo svojich citov a nevedia, čo je realita a čo len falošná emócia vyvolaná liekmi. 

Samovražda, experimentovanie s antidepresívami,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SND/Róbert Tappert )

Okrem toho hrala aj v ďalších náročných kusoch. Hedda Gablerová je hra o večnej nespokojnosti, o neuhasiteľnom smäde po vzrušení, ktoré môže človeku priniesť len balansovanie na samom okraji tragédie, sebazničenia a šialenstva. Monika nehrala hlavnú postavu, ale Teu, ktorá opustila manžela, je vášnivá a odvážna a Hedda sa rozhodne jej ublížiť cez ďalšiu postavu, ktorú doženie k samovražde. 

Projekt Cudzô je futuristickou víziou o živote mladých ľudí bez dospelých, ktorí zmizli z neznámych dôvodov. Ich život po apokalypse je bojom o život, ktorý sprevádza vnútorná hystéria. Postava Moniky bola vykázaná z komunity a ocitá sa sama v cudzom svete. Vydáva sa na cestu, ktorej súčasťou je stret s rôznymi inými postavami – hysterickými, strašidelnými a dokonca i s jej vlastnými preludmi. Je to cesta so všetkými dobrodružnými výzvami, ale aj úzkosťami, strachmi, nerozhodnosťami a adrenalínom, ktoré patria k dobrodružnému putovaniu za záchranou sveta. 

Samovražda, experimentovanie s antidepresívami,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SND/Róbert Tappert )

V hre Fyzici zas stvárnila sestričku na psychiatrickom oddelení. V dráme Hriech/Jej pastorkyňa jej pripadla úloha hriechu, pastorkyne aj Jenůfy, ktorá sa musí vyrovnať s problémom nechceného dieťaťa. 

V Rodákoch sa dedina vyrovnáva s náhlou explóziou. Do telocvične, kde cvičili miestne ženy, začnú privážať ranených. Vydesené ženy netušia, čo mohlo na okolí vybuchnúť. Možno spadlo lietadlo alebo niekde vybuchol plyn. Alebo benzínová pumpa. Alebo čo ak sa začala vojna? Medzi ľuďmi sa stupňuje napätie, spriadajú konšpiračné teórie, riešia protivládne sprisahanie, na povrch vyplávajú vzťahové animozity i nenávisť. Nad všetkým sa ako základný motív vznáša veľká miera netolerancie a snahy presadiť si vlastnú pravdu.

Samovražda, experimentovanie s antidepresívami,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SND/Daniel Veselský)

V Ruských denníkoch stvárnila Potokárová hlavnú postavu Alexandry, 17-ročnej ruskej študentky z dobrej rodiny. Zrazu ale príde revolúcia a útoky na vzdelancov a lepšiu spoločnosť. Silným momentom je, keď sa matka pýta, či zastrelia najprv ju alebo jej deti, aby bola donútená sa pozerať na ich smrť.  

Samovražda, experimentovanie s antidepresívami,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SND/Róbert Tappert )

Okrem toho v tejto sezóne účinkovala v hrách Rivers of Babylon, Mercedes Benz, Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch. Za úlohu v hre Kabaret Normalizácia alebo Modlitba pre Martu získala cenu Dosky 2018. 

Samovražda, experimentovanie s antidepresívami,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SND/Jozef Barinka)

Monika Potokárová podľa potvrdených informácií spáchala samovraždu. Príčina nie je verejne známa. Nasledujúce informácie sú všeobecné a nevzťahujú sa priamo na mladú herečku: 

  • Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie každých 40 sekúnd spácha samovraždu jeden človek, v Európe je to približne 150 000 a celosvetovo 800 000 ľudí.
     
  • Ministerstvo zdravotníctva SR určilo rok 2019 za Rok prevencie samovrážd.
     
  • Samovraždy páchajú najmä osoby s duševnými poruchami. Potvrdili to výskumy z rozvojových aj z rozvinutých krajín. Odhaduje sa, že u osôb s poruchami nálady (hlavne depresie) je riziko samovraždy 6 – 15 %, pri alkoholizme 7 – 15 % a pri schizofrénii 4 – 10 %. 
     
  • Riziko samovraždy sa zvyšuje aj pri chronických telesných chorobách.
     
  • Vekové skupiny so zvýšeným rizikom samovraždy sú starší ľudia (nad 65 rokov) a mladí (15 až 30 rokov).
     
  • Rozhodnutie spáchať samovraždu môže prísť odrazu, ale častejšie je dlhotrvajúcim procesom. Prípady, keď spáchal samovraždu človek, ktorého predtým takéto myšlienky obchádzali, sú ojedinelé. Väčšina samovrážd je dôsledkom týždne či mesiace trvajúceho procesu.
     
  • Kreatívni ľudia sú v súvislosti so samovraždou rizikovejší.
     
  • Ak sa v nejakej rodine vyskytuje depresia, je pravdepodobné, že podobných prípadov v nej nájdeme viac. Rodina však môže byť zároveň veľmi dôležitým prvkom v samotnej terapii pacienta s depresiou. Silné vzťahy v rodine a medzi priateľmi hrajú kľúčovú úlohu v prevencii vzniku depresie a aj samovraždy.
     
  • Pýtať sa ľudí na samovražedné sklony situáciu všeobecne nezhoršuje. Keďže mnohí ľudia so samovražednými myšlienkami trpia samotou a osamelosťou, priame otázky im môžu priniesť úľavu. V mnohých prípadoch chcú byť vypočutí a mať sociálne spojenie. Ak ho však stratili, boja sa oň požiadať a boja sa celkovej reakcie spoločnosti.
  • Zaujímajte sa o svojich blízkych, buďte im oporou a všímajte si varovné signály. Je dôležité problém nezľahčovať, neignorovať situáciu, nesľubovať zachovanie tajomstva o samovražedných úmysloch, nenechávať ho samého a s ohrozeným človekom sa nehádať.

 

Ak ste sa ocitli v psychickej kríze, ťažkej životnej situácii a neviete ako ďalej, nemusíte byť na to sami. Kedykoľvek sa môžete obrátiť na bezplatnú 24 hodinovú linku pomoci Nezábudka. Odborníci z oblasti problematiky duševného zdravia sú pripravení poskytnúť vám konzultácie a informácie, ktoré vám pomôžu nájsť východisko.

0800  800 566

Viac o téme: Monika Potokárová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu