Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďurovčík musel opäť pod nôž: Jeho tanečníci žali úspechy v Mexiku, on trpel na operačnom stole!

Ján Ďurovčík Zobraziť galériu (6)
Ján Ďurovčík (Zdroj: Jan Zemiar)

MNÍCHOV - Opäť skončil na operačnom stole! Úspešný režisér Ján Ďurovčík (46) už v minulosti absolvoval niekoľko nepríjemných zákrokov, ktoré dostali k lekárovi už nejedného tanečníka. Najnovšie musel choreograf vyhľadať lekársku starostlivosť opäť. V utorok podstúpil zákrok na špecializovanej klinike v nemeckom Mníchove, kde mu operovali slabiny. Musel kvôli tomu dokonca zrušil plánovanú cestu do Mexika.

Keď sme obávaného porotcu z Let’s dance kontaktovali, prezradil nám, že momentálne sa už nachádza doma. „Bola to operácia triesla. Športová hernia. Nie je to celkom pruh, ale vadí to tanečníkom a športovcom. Normálny človek by s tým mohol žiť, ale profesionálna práca je nemožná,“ vysvetlil nám, o aký zákrok vlastne išlo.

Klinika v Mníchove však rozhodne nebola náhodným výberom. Ide totiž o špecializované zariadenie, kde chirurgické zákroky podstupujú také svetové mená ako napríklad krasokorčuliar Jevgenij Pľučšenko, ktorého operovala tá istá lekárka. „Robí sa to špecifickou metódou, málokto vo svete sa špecializuje priamo na tanečníkov, sem chodia baletní umelci z celého sveta,“ vysvetlil nám Ďurovčík, keď sme sa ho spýtali, prečo práve Nemecko.

Dva dni po operácii sa síce režisér cíti lepšie, no priznáva, že ho ešte čaká pomerne dlhá rekonvalescencia. „Podľa lekárov je to dobré, ale teraz je to ešte boľavé. Musím pár dní čakať, potom rehabilitovať a potom sa ukáže, či to pomohlo. Tým, že som rozrezaný, tá bolesť je teraz zjavná, čo je ale úplne normálne,“ povedal nám Ján s tým, že jeho uzdravenie zrejme bude trvať dlhšie, nakoľko doteraz kvôli množstvu práce nestihol zrehabilitovať ani zranený kĺb.

Celé zdravotné komplikácie boli o to nepríjemnejšie, že Ďurovčík pôvodne plánoval cestu do Mexika, kde mal podporovať svojich umelcov zo Slovenského divadla tanca. Tí tam totiž uviedli fenomenálne tanečné predstavenie Carmen. „Veľmi ma mrzí, že som sa toho nemohol zúčastniť. Bol som tam niekoľko rokov dozadu, 3 mesiace som tam žil kvôli porotcovaniu Bailanda. No a v Národnom centre v Mexiku sa tiež nehrá každý deň,“ priznal nám Ján.

Carmen Mexico príprava

Tanečníkom však podľa svojich slov zrejme až tak nechýbal. „Tam pred predstavením asi moc platný nie som, len ich znervózňujem,“ povedal nám so smiechom a prezradil, že sa aspoň vyhol cestovným komplikáciám. Súbor totiž pre kalamitu nestihol prípoj z Paríža, čo zapríčinilo, že na prípravu mali len pár hodín.

„Bolo to o držku. Celé sa to skomplikovalo, no ale život si nevyberá. Hoci som sa nemohol zúčastniť, som veľmi spokojný. Pár hodín pred vystúpením stála na posledné lístky pred centrom obrovská šóra. Máme vynikajúce ohlasy, kritiky na Carmen, ktoré vyšli, sú neskutočné. Som naozaj veľmi rád, že takto šíria slovenské umenie po celom svete,“ povedal s hrdosťou Ďurovčík, ktorý tak opäť zopakoval úžasný úspech z predstavení v Srbsku, Fínsku či Chorvátsku, kde so Slovenským divadlom tanca vypredal obrovské národné divadlá. 

Carmen Mexiko kláňačka

Viac o téme: Ján Ďurovčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu