Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ernest Šarközi mal obrovské zdravotné ťažkosti: Dostali ho zlé energie... Slová, z ktorých mrazí!

Silvia Šarköziová a Ernest Šarközi Zobraziť galériu (4)
Silvia Šarköziová a Ernest Šarközi (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Odhodlal sa hovoriť o tom, čo si väčšina radšej necháva pre seba. Fenomenálny hudobník Ernest Šarközi (44) spolu s Cigánskymi diablami práve naplno pracujú na uvedení svojho druhého muzikálu. Pôvodné dielo hudobníkov nesie dramatický názov Prekliatie. Keď sme však zisťovali čo umelca k vytvoreniu predstavenia inšpirovalo, nadšenie razom vystriedali poriadne zimomriavky.

V pozadí pripravovaného muzikálu totiž stoja nezávideniahodné udalosti, ktoré rodina Šarköziovcov zakúsila na vlastnej koži. „Celé je to naše. Libreto, texty, všetko je naše vlastné. Súčasťou je Vanessa aj Silvia. Je to zo súčasnosti, chceme poukázať na medziľudské vzťahy a spoločenskú situáciu. Takisto chceme upozorniť na samotné preklínanie,“ rozhovoril sa Ernest.

„Totiž ľudia si myslia všeličo, že je to len niečo vymyslené, no naozaj to existuje. Bohužiaľ som to prežil aj ja. Chceme upozorniť aj na to, že v spoločnosti existuje rasizmus nielen zo strany bielych ľudí voči Rómom. Exituje aj opačný a je dosť silný, len sa o tom toľko nerozpráva. Zápletka spočíva v práve tomto a, samozrejme, je to aj o láske. Ide o vzťah práve medzi bielou ženou a cigánskym mužom,“ prekvapil nás sympatický hudobník, ktorý spolu so svojou kapelou tvorí neodmysliteľnú súčasť našej umeleckej scény.

Cigánski diabli sa pripravujú na premiéru nového muzikálu.
Zobraziť galériu (4)
Cigánski diabli sa pripravujú na premiéru nového muzikálu.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Hoci množstvo ľudí svojim známym opisuje zážitky s urieknutím či kliatbami, len málokto o tejto téme hovorí nahlas. Uznávaný cimbalista sa však rozhodol prehovoriť otvorene. „Mal som v živote také obdobie, keď mi z ničoho nič začalo byť zle. Bol som úplne neschopný života, len som ležal. Akonáhle som sa postavil, zvýšila sa mi teplota a začala sa mi točiť hlava. A takto som žil asi 5 rokov. Sadol som do auta, išiel na koncert, vrátil sa a rovno si ľahol. Toto bol môj život,“ opísal nám umelec jedno z najnáročnejších období jeho života.

Obrovskou podporou mu bola práve jeho krásna manželka Sylvia. „Dôležité je to, že všetky výsledky zdravotných vyšetrení boli úplne perfektné. Keď sme prišli k lekárovi, že jeho stav je naozaj zlý, všetky vyšetrenia dopadli výborne. Čiže sme nemali žiadne vysvetlenie na ten zlý stav, v akom sa nachádzal. Potom sme prišli na to, v čom by to mohlo byť a to pomohlo,“ zaspomínala si sa nezávideniahodné chvíle, ktoré musela so svojím partnerom prekonať.

V Prekliatí si hlavnú úlohu zahrá talentovaná  Vanessa Šarköziová.
Zobraziť galériu (4)
V Prekliatí si hlavnú úlohu zahrá talentovaná Vanessa Šarköziová.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Rodina sa napokon uchýlila k alternatívnejšiemu riešeniu. Namiesto na lekárov sa nakoniec obrátili na duchovného. „Pomohol mi kňaz. Hneď vedel, o čo ide. Keď som mu popísal veci, čo sa mi dejú, on sám mi povedal, že vie, o čo ide. Že nemám nič robiť, on sa bude za mňa modliť a musím si zaklopať, že mi to veľmi pomohlo. Samozrejme, musím odvtedy robiť nejaké veci, robím ich každý mesiac - kvôli očiste. Medzitým nám rozprával, aké majú takéto veci na ľudí dopady. Že on sám sa niekedy stretáva s rôznymi situáciami... Povedal mi príklad, že jedna matka, len v rozčúlení, povedala niečo zlé na svojho syna. A on zomrel. Človek to ani tak nemusí myslieť, ale keď má jednoducho niekto slabšiu auru, môže to dopadnúť až takto,“ uzavrel Ernest.

Napriek tomu, že zdravotné problémy nie sú ničím, čo by hudobníkovi bolo možné závidieť, kríza napokon mala aj svoju svetlú stránku. Spolu s ďalšími spoločenskými problémami sa pre Diablov stala inšpiráciou k vytvoreniu muzikálu, ktorého prípravy sa momentálne dostávajú do finišu. Hlavnú úlohu v ňom nezohrá nik iný ako talentovaná Vanessa, najmladší člen klanu Šarköziovcov.

„Stvárňujem speváčku v kapele, v ktorej som aj so svojím snúbencom. Ten sa však na plese zamiluje do bieleho dievčaťa a opustí ma. A kvôli tomu, že mi ublížil a som zamilovaná, ma zláka diabol a ja ho prekľajem,“ prezradila nám nadaná mladá umelkyňa niečo zo zápletky, okolo ktorej sa bude točiť celý dej príbehu. 

Viac o téme: Silvia ŠarköziováVanessa ŠarköziováErnest Šarközi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu