Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Princezná so zlatou hviezdou: Problémy pri nakrúcaní, zdravotné ťažkosti hlavných hviezd!

Z Marie Kyselkovej a Josefa Zímu sú už osemdesiatnici. Zobraziť galériu (13)
Z Marie Kyselkovej a Josefa Zímu sú už osemdesiatnici.

BRATISLAVA/PRAHA - Stále obľúbená! Od vzniku filmu Princezná so zlatou hviezdou uplynulo už dlhých 55 rokov. Pri nakrúcaní došlo k nehodám a zraneniam, o ktorých mnohí fanúšikovia možno ani nevedia. Josef Zíma (82) ale na rozprávku nespomína príliš rád. Aktuálne sa venuje skôr dychovke než herectvu. Rovnako ako jeho kolegyňu Mariu Kyselkovú (79) ho však už trochu trápi zdravie.

Príbeh o Princeznej so zlatou hviezdou patrí medzi obľúbené vianočné klasiky. Film tento rok opäť vysielala televízia Markíza a my vám prinášame zaujímavosti z nakrúcania. 

Scéna, v ktorej Kazisvět prichádza požiadať o ruku princeznú so zlatou hviezdou, sa natáčala na českom Zámku Průhonice.
Zobraziť galériu (13)
Scéna, v ktorej Kazisvět prichádza požiadať o ruku princeznú so zlatou hviezdou, sa natáčala na českom Zámku Průhonice.  (Zdroj: filmovamista.cz)

Filmové sídlo princa Radovana sa nachádza na hrade Kokořín. Zábery z tohto miesta sa objavujú napríklad v scéne, keď vojaci volajú kuchára k princovi. Zaujímavosťou je, že kričia nielen z hradu Kokořín, ale aj z průhonického zámku, pritom pred kamerou to vyvoláva dojem jedného sídla.
Zobraziť galériu (13)
Filmové sídlo princa Radovana sa nachádza na hrade Kokořín. Zábery z tohto miesta sa objavujú napríklad v scéne, keď vojaci volajú kuchára k princovi. Zaujímavosťou je, že kričia nielen z hradu Kokořín, ale aj z průhonického zámku, pritom pred kamerou to vyvoláva dojem jedného sídla.  (Zdroj: filmovamista.cz)

Princezná Lada žila na Zámku Průhonice. Ten sa od natáčania takmer nezmenil.
Zobraziť galériu (13)
Princezná Lada žila na Zámku Průhonice. Ten sa od natáčania takmer nezmenil.  (Zdroj: filmovamista.cz)

Takto vyzerá v skutočnosti miesto, na ktorom zbrojnoši stáli v pozore. Nachádza sa na Zámku Průhonice.
Zobraziť galériu (13)
Takto vyzerá v skutočnosti miesto, na ktorom zbrojnoši stáli v pozore. Nachádza sa na Zámku Průhonice.  (Zdroj: filmovamista.cz)

Pohľad na malé nádvorie Zámku Průhonice. Toto miesto sa objavilo v scéne, keď kráľ Kazisvět odchádzal zo zámku po odmietnutí princeznou Ladou.
Zobraziť galériu (13)
Pohľad na malé nádvorie Zámku Průhonice. Toto miesto sa objavilo v scéne, keď kráľ Kazisvět odchádzal zo zámku po odmietnutí princeznou Ladou.  (Zdroj: filmovamista.cz)

V mieste pôvodného záberu sú dnes kríky, z tejto strany sa tak na zámok môžete pozrieť len so vzdialenosti niekoľkých metrov.
Zobraziť galériu (13)
V mieste pôvodného záberu sú dnes kríky, z tejto strany sa tak na zámok môžete pozrieť len so vzdialenosti niekoľkých metrov.  (Zdroj: filmovamista.cz)

► Mnohí uvádzajú mylný názov Princezná so zlatou hviezdou na čele, no skutočný názov rozprávky je iba Princezná so zlatou hviezdou.

► Princezná Lada bola pre Marii Kyselkovú prvou a zároveň aj poslednou hlavnou úlohou, ktorú počas kariéry stvárnila. Po tejto rozprávke dala herečka prednosť rodine.

► Herečka pred kamerou nosila parochňu. Jej skutočné vlasy mali blond farbu. Bujarú hrivu princa Radovana tiež maskéri spočiatku prekryli hroznou parochňou ostrihanou „podľa hrnca“, napokon však túto variantu zavrhli.

► Nezabudnuteľnú filmovú ryšavku poriadne potrápila zlatá hviezda aj parochňa. Vlasy spolu s hviezdou jej skoro ráno nalepovali a až večer dávali dole. Po niekoľkých dňoch mala na čele červený rozožratý pruh. 

► Marie Kyselková bola počas nakrúcania tehotná. 

Pri šermovacej scéne takmer došlo k úrazu. Martin Růžek, ktorý stvárňoval kráľa Kazisvěta, totiž držal v ruke meč prvýkrát v živote. A bol s ním naozaj nebezpečný. Stačilo totiž jediné zahnanie a princ Radovan mal odrezanú podrážku na topánke.
Zobraziť galériu (13)
Pri šermovacej scéne takmer došlo k úrazu. Martin Růžek, ktorý stvárňoval kráľa Kazisvěta, totiž držal v ruke meč prvýkrát v živote. A bol s ním naozaj nebezpečný. Stačilo totiž jediné zahnanie a princ Radovan mal odrezanú podrážku na topánke.  (Zdroj: Československý státní film)

Princ Radovan si mal na konci šermovania zlomiť meč o koleno. Ten bol z jednej strany napílený. No hercovi sa podarilo práve tou stranou buchnúť o stehno a rozrezal si kožu.
Zobraziť galériu (13)
Princ Radovan si mal na konci šermovania zlomiť meč o koleno. Ten bol z jednej strany napílený. No hercovi sa podarilo práve tou stranou buchnúť o stehno a rozrezal si kožu.  (Zdroj: Československý státní film)

K vážnemu úrazu prišiel počas natáčania aj samotný kráľ, ktorého stvárnil František Smolík. Keď ho ráno prišla pozdraviť princezná Lada, takmer mu korunkou vypichla oko.
Zobraziť galériu (13)
K vážnemu úrazu prišiel počas natáčania aj samotný kráľ, ktorého stvárnil František Smolík. Keď ho ráno prišla pozdraviť princezná Lada, takmer mu korunkou vypichla oko.  (Zdroj: Československý státní film)

Film mal končiť prípitkom zúčastnených, vrátane kráľovského páru. Marie Kyselková si však od režiséra vynútila, že na konci musí byť bozk.
Zobraziť galériu (13)
Film mal končiť prípitkom zúčastnených, vrátane kráľovského páru. Marie Kyselková si však od režiséra vynútila, že na konci musí byť bozk.  (Zdroj: Československý státní film)

Josef Zíma sa divákom pripomenul v októbri v Show Jana Krausa. Prezradil tam, že otázky okolo tejto rozprávky mu už strašne lezú na nervy.
Zobraziť galériu (13)
Josef Zíma sa divákom pripomenul v októbri v Show Jana Krausa. Prezradil tam, že otázky okolo tejto rozprávky mu už strašne lezú na nervy.

► Josef Zíma sa aktuálne venuje viac dychovke než herectvu. Minulý rok ho potrápili zdravotné problémy a kvôli operovaným kolenám musel oželieť cestovanie k obľúbenému moru. 

► Marie Kyselková už dlhšie trpí bolesťami nôh. Zvyčajne si preto pri chôdzi pomáha barlami. V októbri sa denníku Aha! posťažovala, že jej komplikácie sú naozaj neznesiteľné. Z obavy pred narkózou v jej vysokom veku však dúfa, že sa operácii vyhne. 

Hlavní predstavitelia Marie Kyselková a Josef Zíma po vyše 50 rokoch od nakrúcania
Zobraziť galériu (13)
Hlavní predstavitelia Marie Kyselková a Josef Zíma po vyše 50 rokoch od nakrúcania  (Zdroj: profimedia.sk)

Televízne tipy na vianočné sviatky nájdete na stránke telkac.sk.

Viac filmových záberov z rozprávky nájdete na stránke filmovamista.cz.

Video: Nezabudnuteľný Kazisvět VI., z božej vôle kráľ.

Princezná so zlatou hviezdou - Kráľ Kazisvet

Video: Myší kožúšok - odhalenie princeznej Lady.
Princezná so zlatou hviezdou - Odhalenie

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu