Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kormúthovej hrozí za status väzenie: Prípad, aký na Slovensku nemá obdoby!

Kristína Kormúthová si svojím statusom vyrobila poriadne problémy. Zobraziť galériu (6)
Kristína Kormúthová si svojím statusom vyrobila poriadne problémy.

BRATISLAVA – Facebooková kauza Kristíny Kormúthovej (28) sa stupňuje každým dňom. Prípadom dnes už bývalej moderátorky RTVS sa totiž začala zaoberať už aj Generálna prokuratúra. Tmavovláska sa zrejme trestu od mužov zákona nevyhne. Podľa všetkého jej dokonca hrozí, že za status s rasistickým podtónom by mohla skončiť za mrežami.

Prípad Kristíny Kormúthovej, ktorá v rozhorčení napísala na sociálnu sieť status zaváňajúci rasizmom, dnes už rieši celé Slovensko. Moderátorka si totiž zavarila nielen v pracovnej oblasti, výsledkom čoho bol vyhadzov z RTVS a zatvorenie dverí do ostatných televízií, ale už aj u štátnych orgánov.

„Generálna prokuratúra SR ku dňu 20. 5. 2014 nedostala žiadny podnet na výroky Kristíny K. Generálna prokuratúra SR začala konať ex offo. Krajská prokurátorka v Bratislave vydala ústny pokyn okresnej prokurátorke Bratislava IV., aby príslušný policajt konal a preveril, či  obsah výrokov publikovaných na sociálnej sieti je dôvodom na začatie trestného stíhania pre konkrétny trestný čin. Takisto bude preskúmaná miestna príslušnosť orgánov činných v trestnom konaní na konanie vo veci,” reagovala pre topky.sk hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Z tohto vyjadrenia teda vyplýva, že muži zákona sa Kormúthovej prípadom intenzívne zaoberajú. Výsledkom môže byť vznesenie obvinenia pre hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Ak bude Kristínino konanie uznané za trestný čin, čakajú ju súdne procesy a hrozí jej odňatie slobody na 1 až 3 roky. Reálnejší je však scenár, že exmoderátorkine slová budú posúdené len ako priestupok. Potom by začalo voči nej správne konanie a tmavovláska by skončila iba s peňažnou pokutou.

Ako však informuje aktuálne vydanie Plus 7 dní, týmto Kristínine opletačky s policajtmi nekončia. Keďže je držiteľkou zbrojného preukazu, na príslušnom oddelení už vraj evidujú podnet na začatie správneho konania voči Kormúthovej. „Ak vznikne pochybnosť o spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu, polícia je oprávnená požiadať o nový lekársky alebo psychologický posudok,” cituje policajné prezídium spomínaný magazín. Z toho vyplýva, že exmoderátorka môže o preukaz prísť.

Prípad, aký na Slovensku rozhodne nemá obdoby, rozdeľuje národ na dva tábory. Kým jedni nedokážu Kormúthovej jej status odpustiť, iní vyjadrujú svoju podporu. Do tejto skupiny patrí aj europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová. „Nepoznám ju osobne, ale po jej ospravedlnení a dovysvetľovaní chcem len toľko, že dievča prestrelilo, ale zas vžime sa do situácie, ktorá sa jej udiala. Na mieste je skôr otázka, prečo u nás situácia zašla až do stavu, kedy sa ľudia dostávajú do takýchto emočne vypätých stavov. Nuž a už len odkaz pre všetkých jej kritikov - Vrátila som sa z výjazdu po Slovensku. Kedy ste boli vy napríklad v takých Sečovciach?! Kritikou Kormúthovej a ani jej verejným odsudzovaním sa rozmáhajúce sa násilie v časti rómskej komunity nevyrieši. Žiaľ,” napísala na sociálnej sieti politička.

Podľa našich informácií sa na rovnakom mieste zastával bývalej šporťáčky aj podnikateľ Boris Kollár. Ak sa mu do profilu opäť „nenabúral” hacker, malo by tam stáť niečo v duchu: „Nechápem, kam až chce táto spoločnosť dospieť. Do stavu, že nám budú beztrestne skákať po hlave? Hľadáte rasizmus a neuvedomujete si, že ten rasizmus je tu už dávno páchaný na nás. Keby napísala - kradne mi vydr...ý gadžo, tak to nikto riešiť nebude. Chápete ten rozdiel? Toto je rasizmus páchaný na nás bielych.”  

Za Kormúthovou však stoja aj verejne neznámi ľudia. Na internete vznikla petícia, ktorú doposiaľ síce podpísalo málo ľudí, ale každou chvíľou sa ich počet zvyšuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu