Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Princezná so zlatou hviezdou: Kazisvet skoro zmrzačil herca, Lada s rozožratou pokožkou!

Princezná so zlatou hviezdou patrí medzi najznámejšie československé rozprávky. Zobraziť galériu (9)
Princezná so zlatou hviezdou patrí medzi najznámejšie československé rozprávky. (Zdroj: Československý státní film, Česká televize)

BRATISLAVA/PRAHA - Ubehlo už dlhých 54 rokov, odkedy rozprávka Princezná so zlatou hviezdou uzrela svetlo sveta. Za ten čas si stihla získať srdcia mnohých divákov, ktorí si nevedia predstaviť vianočné sviatky bez Myšieho kožúška. No hoci ste túto klasiku videli už veľa krát, sú veci, ktoré ste o nej možno nevedeli. Prinášame niekoľko zaujímavých informácií zo zákulisia filmu.

Príbeh o Princeznej so zlatou hviezdou pozná azda každý - rozprávka totiž patrí medzi najväčšie klasiky československej filmovej tvorby. No vedeli ste, že hlavnú ženskú postavu mala hrať pôvodne úplne iná herečka? Alebo, že krásne ryšavé vlasy princeznej Lady, ktoré jej mnohé ženy závideli, neboli pravé? 

Film vo štvrtok podvečer odvysielala televízia Markíza a my vám prinášame najzaujímavejšie informácie zo zákulisia nakrúcania.

► Mária Kyselková mala v čase vzniku filmu 24 rokov a za sebou tri herecké obsadenia. Princezná Lada bola pre ňu prvou a zároveň aj poslednou hlavnou úlohou, ktorú počas kariéry stvárnila. 

► Obaja hlavní predstavitelia museli počas nakrúcania nosiť parochňu. Herečka mala krásne prirodzené blond vlasy a celý život bola zvyknutá na ofinu. Preto si nevedela zvyknúť, keď musela nosiť vyčesanú parochňu. Bujarú hrivu princa Radovana tiež maskéri spočiatku prekryli hroznou parochňou ostrihanou „podľa hrnca“, napokon však túto myšlienku zrušili.

► Nezabudnuteľnú filmovú ryšavku poriadne potrápila zlatá hviezda a aj parochňa. Vlasy spolu s hviezdou jej skoro ráno nalepovali a až večer dávali dole. Po niekoľkých dňoch mala cez čelo, od ucha k uchu, červený rozožratý pruh. 

► Honorár filmovej princeznej Lady za jediný natáčací deň bol 200 Kčs, čo boli na tú dobu veľmi pekné peniaze. 

► Josef Zíma, ktorý stvárnil princa Radovana, vraj za svoju filmovú úlohu dostal iba 550 Kčs. 

► Film videlo v kinách cez 6 miliónov divákov. 

► Mária Kyselková, ktorá stvárnila princeznú Ladu, bola počas nakrúcania tehotná. 

► Mnohí uvádzajú mylný názov Princezná so zlatou hviezdou na čele, no skutočný názov rozprávky je iba Princezná so zlatou hviezdou.

Pri šermovacej scéne takmer prišlo k úrazu. Martin Růžek, ktorý stvárňoval kráľa Kazisveta, totiž držal v ruke meč prvýkrát v živote. A bol s ním naozaj nebezpečný. Stačilo totiž jediné zahnanie a princ Radovan mal odrezanú podrážku na topánke.
Zobraziť galériu (9)
Pri šermovacej scéne takmer prišlo k úrazu. Martin Růžek, ktorý stvárňoval kráľa Kazisveta, totiž držal v ruke meč prvýkrát v živote. A bol s ním naozaj nebezpečný. Stačilo totiž jediné zahnanie a princ Radovan mal odrezanú podrážku na topánke.  (Zdroj: Československý státní film)

Princ Radovan si mal na konci šermovania zlomiť meč o koleno. Ten bol z jednej strany napílený. No hercovi sa podarilo práve tou stranou buchnúť o stehno a rozrezal si kožu.
Zobraziť galériu (9)
Princ Radovan si mal na konci šermovania zlomiť meč o koleno. Ten bol z jednej strany napílený. No hercovi sa podarilo práve tou stranou buchnúť o stehno a rozrezal si kožu.  (Zdroj: Československý státní film)

K vážnemu úrazu prišiel počas natáčania aj samotný kráľ, ktorého stvárnil František Smolík. Keď ho ráno prišla pozdraviť princezná Lada, takmer mu korunkou vypichla oko.
Zobraziť galériu (9)
K vážnemu úrazu prišiel počas natáčania aj samotný kráľ, ktorého stvárnil František Smolík. Keď ho ráno prišla pozdraviť princezná Lada, takmer mu korunkou vypichla oko.  (Zdroj: Československý státní film)

Film mal končiť prípitkom zúčastnených, vrátane kráľovského páru. Mária Kyselková (princezná Lada) si však od režiséra vynútila, že na konci musí byť bozk.
Zobraziť galériu (9)
Film mal končiť prípitkom zúčastnených, vrátane kráľovského páru. Mária Kyselková (princezná Lada) si však od režiséra vynútila, že na konci musí byť bozk.  (Zdroj: Československý státní film)

Mária Kyselková sa po stvárnení princeznej Lady vzdala hereckej kariéry. Hoci dostala niekoľko ďalších ponúk, všetky kvôli rodine odmietla. Šťastie našla až pri druhom manželovi, no ako sama tvrdí, aj tak jej život nepripomína rozprávku.
Zobraziť galériu (9)
Mária Kyselková sa po stvárnení princeznej Lady vzdala hereckej kariéry. Hoci dostala niekoľko ďalších ponúk, všetky kvôli rodine odmietla. Šťastie našla až pri druhom manželovi, no ako sama tvrdí, aj tak jej život nepripomína rozprávku.  (Zdroj: Československý státní film)

Josefovi Zímovi, ktorý stvárňoval princa Radovana, sa počas natáčania narodila dcérka. S manželkou Evou Klepáčovou žili spolu až do jej smrti.
Zobraziť galériu (9)
Josefovi Zímovi, ktorý stvárňoval princa Radovana, sa počas natáčania narodila dcérka. S manželkou Evou Klepáčovou žili spolu až do jej smrti.  (Zdroj: Československý státní film)

Princeznú Ladu mala pôvodne hrať Miriam Hynková (vľavo). Tá však krátko pred natáčaním ochorela a preto za ňu našli náhradu. Herečka tak stratila svoju životnú šancu, ktorá ju mohla vystreliť ku hviezdam. Do povedomia verejnosti sa dostala až o takmer 40 rokov neskôr, kedy sa objavila v seriáli Život na zámku.
Zobraziť galériu (9)
Princeznú Ladu mala pôvodne hrať Miriam Hynková (vľavo). Tá však krátko pred natáčaním ochorela a preto za ňu našli náhradu. Herečka tak stratila svoju životnú šancu, ktorá ju mohla vystreliť ku hviezdam. Do povedomia verejnosti sa dostala až o takmer 40 rokov neskôr, kedy sa objavila v seriáli Život na zámku.  (Zdroj: Československý státní film)

Takto vyzerajú hlavní predstavitelia rozprávky Mária Kyselková a Josef Zíma po 50 rokoch.
Zobraziť galériu (9)
Takto vyzerajú hlavní predstavitelia rozprávky Mária Kyselková a Josef Zíma po 50 rokoch.  (Zdroj: profimedia.sk)

Video: Nezabudnuteľný Kazisvet VI., z božej vôle kráľ. 

Princezná so zlatou hviezdou - Kráľ Kazisvet
Video: Myší kožúšok - odhalenie princeznej Lady.
Princezná so zlatou hviezdou - Odhalenie

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu