Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žitný ide za mreže: 2 roky natvrdo!

Právny zástupca Rastislava Žitného Ladislav Kuruc (vľavo) mal počas príchodu na súd dobrú náladu. Na tvárach manželov Žilavých (vpravo) bolo badať napätie. Zobraziť galériu (8)
Právny zástupca Rastislava Žitného Ladislav Kuruc (vľavo) mal počas príchodu na súd dobrú náladu. Na tvárach manželov Žilavých (vpravo) bolo badať napätie. (Zdroj: Vladimír Labát)

BRATISLAVA – Bývalý moderátor Rastislav Žitný (35) koncom júna 2008 usmrtil pri autonehode Tomáška Žilavého (†5). Od tragickej nehody ubehli už takmer štyri roky, no prípad bol uzavretý až dnes. Na Krajskom súde v Bratislave sa konalo ďalšie pojednávanie, na ktorom senát rozhodoval o odvolaniach voči predchádzajúcemu rozsudku. Podľa neho si mala bývalá hviezda Markízy odsedieť za mrežami 2,5 roka. Nakoniec mu sudcovia v jeho neprítomnosti vymerali len dvojročný trest.

Senát dnes rozhodoval o odvolaniach voči predchádzajúcemu rozsudku, ktorý v novembri 2011 zaznel na pojednávaní na Okresnom súde v Malackách. Najskôr podala odvolanie prokuratúra, ktorá požadovala pre moderátora vyšší trest, následne na to sa odvolal aj samotný Žitný a taktiež aj tretia strana - rodina Žilavých prostredníctvom svojho splnomocnenca.

Pôvodne mal byť bývalý markizák odsúdený na 2,5 roka vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Okrem toho by dostal aj zákaz riadenia motorových vozidiel na 5 rokov. Hoci sa už pred samotným pojednávaním očakávalo, že sa po štvorročných naťahovačkách prípad konečne uzavrie, samotný Žitný na súd neprišiel. Zastupoval ho v jeho neprítomnosti právnik Ladislav Kuruc.

Počas pojednávania sa moderátorov zástupca vyjadril, že jeho klientovi uškodila celková medializácia prípadu. V nadväznosti na to spochybnil spravodlivosť súdu. „Priebeh dokazovania vnímame ako proces, kedy boli výrazne porušené práva na spravodlivý súd,“ povedal Kuruc. Okrem toho sa mu tiež nepáčil jeden lekársky znalecký posudok týkajúci sa Žitného problémov s chrbticou. Podľa slov právnika doktorka neprišla do kontaktu s bývalou tvárou spravodajstva. Preto vraj nebola dostatočne oboznámená s jeho stavom.

Rozhodnutie senátu bolo vyhlásené po 13. hodine. Predsedníčka súdu oznámila rozsudok. Podľa neho sa Žitný odsudzuje na 2 roky nepodmienečne. „K zníženiu trestu pristúpil odvolávací súd z dôvodu, že ide o nedbanlivostný prečin so zohľadnením poľahčujúcich okolností v prospech obžalovaného," objasnil korekciu trestu hovorca súdu Pavol Adamčiak. Moderátor má taktiež na 5 rokov zakázané šoférovať. Verdikt je definitívny a bývalý markizák čoskoro obdrží rozhodnutie o nástupe do väzenia. „Dnešným dňom súd vydá nariadenie o výkone trestu,” dodal Adamčiak.

Žitného obhajca aj napriek tomu vníma verdikt súdu pozitívne. „Najspokojnejší by som iste bol s podmienkou. V každom prípade, pri takejto vine, ktorú uznal krajský súd, je aj toto istým spôsobom úspech," povedal na adresu toho Ladislav Kuruc. Moderátorovi pôvodne hrozilo 5 rokov väzenia. Neskôr bol odsúdený na 2,5 roka, dnes senát rozhodol, že by si za mrežami mal posedieť 2 roky.

Momentálne nie je isté, do akého nápravného zariadenia bude Žitný pridelený. Čo sa týka dĺžky trvania trestu, je pravdepodobné, že vďaka dobrému správaniu by mohol byť z väzenia prepustený aj o rok skôr. Výkon trestu sa totiž v takýchto prípadoch môže znížiť aj na polovicu. 

Ako Kuruc v súvislosti s dnešným verdiktom prezradil, jeho zverenec takýto trest očakával. „Ihneď, čo dostane pán Žitný výzvu alebo avízo, nastúpi na výkon trestu. Uvidíme, čo život ďalej ukáže," uzavrel moderátorov zástupca.

Z pohľadu druhej strany - manželov Žilavých, je dnešný verdikt malým víťazstvom aspoň v tom, že už sa celá kauza konečne uzavrela. „Chvalabohu už je koniec, teda aspoň pevne dúfam. Pre mňa je dôležité, že je to už konečne za nami, vyjadril sa Milan Žilavý. Spomenul tiež, že doma na nich čaká dcérka Martinka, ktorá sa narodila približne rok po tragédii.

V súvislosti s touto kauzou sa konalo viacero súdnych pojednávaní:

December 2009 – Okresný súd v Malackách - moderátor sa voči trestnému rozkazu súdu odvolal

Apríl 2010  - Okresný súd v Malackách - dokazovanie, nové výpovede

Jún 2010 – Okresný súd v Malackách - prokurátorka sa odvolala, žiadala vyšší trest, odvolal sa aj moderátor

Október 2011 – Okresný súd v Malackách - padol rovnaký verdikt, prokurátorka sa opäť odvolala, rovnako tak aj Žitný spolu so splnomocnencom rodiny Žilavých

Apríl 2012 – Krajský súd v Bratislave 

Sledujte Topky TV: Takto na znenie definitívneho verdiktu reagovali zúčastnené strany.

Zitny_titulky

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu