Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kauza Žitný sa bude naťahovať, prokurátorka chce ešte vyšší trest!

Exmoderátor a malý Tomáško
Exmoderátor a malý Tomáško

BRATISLAVA - Roky trvajúci proces s bývalou hviezdou markízáckeho spravodajstva Rasťom žitným sa nekončí. Za nehodu z leta 2008, keď v šialenej rýchlosti zrazil a usmrtil malého Tomáška (†5), ho síce odsúdili na 2,5 roka natvrdo, prokurátorka sa však odvolala. Žiada vyšší trest!

Proces s bývalým moderátorom bude teda pokračovať na Krajskom súde v Bratislave. Prokuratúra podala odvolanie voči rozsudku Okresného súdu v Malackách, potvrdila dnes námestníčka bratislavskej krajskej prokuratúry Iveta Kopčová. Žitný sa zatiaľ k rozsudku nevyjadril, možno sa odvolá tiež.

Moderátor mal zaviniť tragédiu z leta 2008, keď v šialenej rýchlosti zrazil neďaleko Rohožníka dvoch cyklistov. Jeden z nich, malý Tomáško, nehodu neprežil.

Proces s celebritou trvá už tri roky. Žitného advokát sa ho na predchádzajúcom pojednávaní pokúsil ešte o niečo natiahnuť a žiadal o odročenie procesu. Sudca to zamietol a moderátorovi vymeral 2,5 roka v najľahšom type väzenia. Určil tiež, že 5 rokov nemôže šoférovať.

Obžalovaný počas vynášania rozsudku nebol prítomný. "Pán Žitný sa nezúčastňoval pojednávaní ani dnešného vynesenia rozsudku. To, či sa odvoláme, ešte neviem, musím to s ním prekonzultovať," uviedol pre Topky jeho advokát Ladislav Kuruc. Moderátorovi do reči nebolo. "Nevyjadrím sa, ďakujem," uviedol a zložil telefón.

Pojednávaní sa na rozdiel od Žitného pravidelne zúčastňovala rodina Žilavých. "Je to pre nás taká vnútorná povinnosť, rodičovská povinnosť. Veľmi ťažko sa o tom hovorí,“ uviedol vtedy pre Topky Tomáškov otec Milan.

Podľa znaleckého posudku išiel Rasťo Žitný tesne pred nehodou rýchlosťou 139 kilometrov za hodinu. Do cyklistov narazil rýchlosťou 90 až 100 km/h a do stromu za nimi 85-kilometrovou rýchlosťou. Sám sa ťažko zranil.

Hraničná rýchlosť, ktorou mohol osudnú zákrutu na ceste, bola podľa posudku 129 km/h. Exmoderátor vinil za nehodu svoje problémy s chrbticou. V kritickej chvíli údajne pocítil prudkú bolesť a na chvíľu stratil vedomie. Keď precitol, vraj už nehode nedokázal zabrániť.

Súd v Malackách v tejto kauze už jeden rozsudok vyriekol. Bývalého moderátora odsúdil na 2,5 roka väzenia. Uznal ho za vinného z usmrtenia a ublíženia na zdraví. Odvolací súd rozsudok zrušil a vrátil vec prvostupňovému súdu. Dôvodom bolo procesné pochybenie a odvolací súd prikázal aj vykonať ďalšie dôkazy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu