Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žitného šialená jazda: Znalci prišli s novými faktami!

Rasťo Žitný. Zobraziť galériu (6)
Rasťo Žitný.

BRATISLAVA – Jednoznačne porušil predpisy! Na tom, že Rastislav Žitný (33) viedol svoje vozidlo neprimeranou rýchlosťou, sa zhodli znalci obžaloby aj obhajoby. Počas pondelkového súdu sa na svetlo dostali aj ďalšie detaily nehody, pri ktorej zahynul Tomáško Žilavý († 5).

Ako sme už včera informovali, znalec obhajoby Ján Borlok uviedol počas pojednávania v Malackách, že sa rýchlosť exmoderátorovho automobilu pohybovala v rozmedzí 115 až 127 km/h. Znalec prokuratúry Anton Guštara ju stanovil dokonca na 142 km/h. Riaditeľ ústavu súdneho inžinierstva v Žiline Gustáv Kasanický, ktorý mal okomentovať oba posudky, určil rýchlosť na 137 km/h.

Hoci sa odhady odborníkov mierne odlišujú, isté je, že Rastislav Žitný nedodržal predpísanú rýchlosť 90 km/h. Obaja znalci sa zhodli, že príčinou nehody bola jednoznačne neprimeraná rýchlosť. Guštara si myslí, že obžalovaný by pre vysokú rýchlosť havaroval tak či tak - aj keby v zákrute nešiel Milan Žilavý so synmi. Skupinka na bicykloch podľa neho neporušila dopravné predpisy. „Zabrániť nehode pre krátkosť času cyklisti nemohli,“ vyjadril sa Guštara.

Znalec prokuratúry uviedol, že podľa jeho prepočtov Žitný do dieťaťa narazil v rýchlosti 103 km/h. Vtedy mal za sebou už niekoľko desiatok metrov brzdenia. Brzdná dráha auta dosiahla 56,3 metra. Okrem protiblokovacieho systému ABS, ktorý zabraňuje zablokovaniu kolies v prípade brzdenia, poukazujú stopy na ceste aj na reakciu elektronického stabilizačného systému ESP, ktorý predchádza šmyku vozidla.

Pojednávanie bude pokračovať 7. júna výpoveďou jedného svedka a dvoch znalkýň z oblasti neurochirurgie.

 

Toto zatiaľ odznelo na súde so Žitným:

Súd so Žitným: Do Tomáška vrazil rýchlosťou 103 km/h! Hablovičová tiež hovorila o omdletí...

VIDEO Žitného súd odročený: Tvrdí, že tesne pred zrážkou omdlel!

AUDIO zo Žitného súdu: Na 2 sekundy som omdlel, Žilavý: Telefonoval a potom... Koniec!

Husárová prehovorila: Prečo som vypovedala v „prospech“ Žitného!

Sledujte TOPKY TV: Milan Žilavý o pondelkovom súdnom pojednávaní v Malackách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu