Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VOĽBY 2020 Najlepšiu agendu boja proti korupcii majú strany SaS, Za ľudí, OĽaNO a PS/Spolu

Líder SaS Richard Sulík.
Líder SaS Richard Sulík. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Agendu boja proti korupcii vo volebných programoch hodnotí Nadácia Zastavme korupciu najlepšie v prípade politických strán Sloboda a Solidarita (SaS), Za ľudí, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a koalície Progresívne Slovensko(PS)/Spolu. Ako ďalej nadácia informuje na svojej internetovej stránke, tieto štyri politické subjekty získali 80 a viac bodov z možných 105, ktoré v rámci hodnotenia programov mohli obdržať. Konkrétne strane SaS nadácia udelila 86 bodov, strane Za ľudí 83, hnutiu OĽaNO 81 a koalícii PS/Spolu 80 bodov.

Následujúce Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) získalo podľa hodnotenia nadácie 60 bodov. Nadácia vo volebných programoch hodnotila päť vybraných oblastí, konkrétne návrhy v oblasti majetkových priznaní, ochrany oznamovateľov korupcie, fungovania prokuratúry, polície a súdov. Za každú z týchto piatich kategórií mohli strany získať 20 bodov. Zároveň mali možnosť získať päť bodov za iné navrhované opatrenia v boji proti korupcii.

„Hodnotili sme programy strán, ktorých preferencie boli v januárových prieskumoch Focusu aspoň štyri percentá,“ uviedla nadácia s tým, že pri hodnotení programu sa zameriavali na opatrenia, ktoré považujú za dôležité. „Opatrenia, ktoré sme vytýčili ako dôležité, sú výsledkom našej analytickej činnosti pri tvorbe správy o stave polície, správy o stave prokuratúry, analýzy systému majetkových priznaní v európskych krajinách a prípravy zákona o ochrane oznamovateľov,“ uvádza nadácia.

Z ďalších hodnotených strán získala 38 bodov Strana maďarskej komunity, 32 bodov Dobrá voľba, 25 bodov Most-Híd, 5 bodov strana Sme rodina a tri body strana Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Stranám Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) a Slovenskej národnej strane (SNS) udelila nadácia rovnako po 0 bodov.

Viac o téme: KorupciaPredvolebná kampaňAgendaPolitické stranySaSOĽaNOZa ľudíPS/SPolu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu